Casa Doamnei Bălaşa este unul dintre monumentele care alcătuiesc Curtea Domnească de la Târgovişte. Aşa cum îi spune şi numele, i-a aparţinut soţiei domnitorului Ţării Româneşti, Constantin Şerban Basarab, cunoscut şi sub numele de Constantin Şerban Cârnul. Oamenii spuneau despre această doamnă că era “săracilor miluitoare, credinţei drepte râmnitoare şi lucruri scumpe pururea lucrătoare şi a toată sărăcimea… destoinică ajutătoare”.
Casa a fost construită în anul 1656 şi, iniţial, a fost destinată oamenilor cu posibilităţi financiare reduse şi bolnavilor. Acest lucru este menţionat de pisania pusă pe fața sudică. Ulterior, în interiorul casei, a funcţionat o şcoală, însă până la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Casa a fost construită cu patru încăperi, pe un singur nivel. Încăperile au bolţi în cruce şi sunt despărţite de două săli, din care se ajunge atât în curtea interioară a bisericii, cât şi în anexele din partea de nord. Pardoseala din interiorul casei este din cărămidă roşie. La început, a fost construită o prispă pe faţada de nord, însă modificările ulterioare au făcut ca aceasta să dispară. De asemenea, aceste modificări au schimbat şi acoperişul şi ferestrele.
Casa Doamnei Bălaşa a fost ridicată atunci când s-a refăcut şi s-a îmbunătăţit Biserica “Sfânta Vineri” din interiorul Curţii Domneşti. Casa se află chiar în apropierea lăcaşului religios şi a funcţionat şi drept casă de oaspeţi. S-a conservat destul de bine de-a lungul anilor şi se pare că este singura clădire civilă în care există o pisanie.
Chiar dacă astăzi nu mai are nicio funcţionalitate, Casa Doamnei Bălaşa merită, cu siguranţă, să fie vizitată. Este un exemplu de arhitectură şi faptul că face parte din Curtea Domnească de la Târgovişte o face şi mai specială.