Dacă aveţi drum prin împrejurimile Câmpinei, nu rataţi Casa Domnească de la Brebu. O găsiţi în nord-estul oraşului Câmpina, în comuna Brebu, aflată pe un platou al râului Doftana. Nu este deloc greu de ajuns aici, iar locul este încărcat cu istorie.

Casa Domnească de la Brebu este, de fapt, un ansamblu ce cuprinde şi biserica cu hramul Sfinţilor Mihail şi Gavriil. Construcţia ansamblului a fost începută de Matei Basarab, însă acesta nu a reuşit să îşi vadă visul împlinit, doborât fiind de bătrâneţe şi de vremurile tulburi provocate de războaie. Aşa a ajuns Constantin Brâncoveanu aici, în anul 1689, şi a continuat munca celui de dinainte.

Pentru ridicarea ansamblului au fost făcute câteva sacrificii. În primul rând, 52 de localnici au fost scutiţi de dări pentru a ajuta la ridicarea Casei Domneşti de la Brebu. Apoi, Brâncoveanu decide să alunge ţăranii din jurul proprietăţii, lucru extrem de rar în acea vreme, şi le dă alte proprietăţi, pentru a avea destul spaţiu pentru ridicarea ansamblului.

Dar ţăranii nu au fost mulţumiţi de acest lucru, pentru că noile lor case erau mult mai departe şi nu atingeau valorile celor vechi. Tocmai de aceea, nemulţumirea a dus la răcirea relaţiilor dintre ţărani şi mănăstirea ridicată, iar acest lucru s-a văzut în slaba ei dezvoltare.

Pe lângă biserică, Constantin Brâncoveanu a construit şi câteva case încăpătoare, menite să îi stea la dispoziţie de câte ori venea aici. Casele domneşti au formă dreptunghiulară, cu ziduri groase, construite astfel încât să reziste unui eventual asediu. Sunt cinci încăperi care comunică între ele şi au în capăt o sală foarte mare, ce dă în curtea interioară. Tot aici, se află şi pivniţele, care sunt foarte mari, şi la care accesul se face printr-o uşă masivă de stejar.

Ansamblul arhitectonic de la Brebu a fost consolidat de două ori până acum: prima dată în 1843, de către domnitorul Gheorghe Bibescu, iar a doua oară între anii 1950-1957, când i-a fost redată forma iniţială şi a fost declarat muzeu. În anul 1971 a fost inaugurată “Colecţia muzeală din comuna Brebu”, secţie ce face parte din Muzeul de Istorie din Ploieşti.

Colecţia a fost păstrată în casele domneşti, iar în spatele lor este o expoziţie permanentă de istorie şi artă feudală, organizată de Muzeul de Istorie şi Arheologie al judeţului Prahova. Expoziţia cuprinde documente şi alte mărturii ale dezvoltării meşteşugurilor, agriculturii şi comerţului din secolele XVII-XVIII, precum şi ale dezvoltării economice a Ţării Româneşti.

De asemenea, două dintre casele domneşti sunt dedicate artei tipografiei, fiind expuse câteva cărţi cu o deosebită importanță, cum ar fi “Pravila de la Govora” (1640) sau “Îndreptarea Legii” (1652), cărţi care au pus bazele primului sistem legislativ din acel teritoriu. Tot aici se află “Biblia de la Bucureşti” (1688) şi manuscrise valoroase scrise de Dosoftei. Alte obiecte rare care sunt expuse sunt icoane, veștminte, podoabe şi bijuterii, dar şi costume ale boierilor, ţesute cu fir de aur şi argint.

Casa Domnească de la Brebu este una dintre cele mai importante clădiri ale stilului brâncovenesc, care încă sta în picioare. Cu siguranţă, merită un drum până aici, de unde veţi pleca încărcaţi de cunoştinţe despre civilizaţia românească a secolelor XVII-XVIII.

Casa Domnească de la Brebu servește nu doar ca muzeu, ci și ca un centru cultural activ, găzduind diverse evenimente și expoziții temporare care atrag atât comunitatea locală, cât și turiștii din alte regiuni. Aceste inițiative contribuie la revitalizarea și păstrarea patrimoniului cultural al zonei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.