Casa Down, situata in Bromley, Anglia, este un muzeu dedicat lui Charles Darwin (1809-1882), naturalist, biolog si geolog, care a castigat notorietatea mondiala datorita faptului ca a fost cel care a lansat teoria referitoare la evolutia speciilor, cunoscuta drept teoria evolutionista. Aceasta cladire ocupa un loc de seama in istoria stiintei, fiind una dintre cele mai importante obiective turistice din sud-estul tarii. Senzatia pe care o capatam, odata ce intram in casa lui Darwin, este egala cu sentimentul pe care l-am avut atunci cand am citit Originea speciilor, celebra lucrare a sa. Charles si sotia sa, Emma Darwin, au locuit in Casa Down din Bromley foarte mult timp, mai cu seama peste patruzeci de ani, acesta fiind, de altminteri, locul unde a scris celebra sa lucrare Originea speciilor.

Casa Down1

Si nu degeaba multi turisti viziteaza aceasta cladire pentru a vedea locul unde a trait celebrul om de stiinta si, mai ales, unde a scris Originea speciilor, aceasta carte fiind extrem de controversata. Ba chiar, atunci cand lucrarea a aparut, in anul 1859, a provocat un val de nemultumiri din partea multor oameni, ca mai apoi, savantii revolutionari sa inceapa a intelege lumea naturala asa cum trebuie si originile sale. Inevitabil, de atunci, au aparut in mod constant argumente si contraargumente la teoria controversata pe care Darwin o lansase.

Se spunea mai sus ca mii si mii de turisti viziteaza Casa Down pentru a vedea cum arata locuinta unde Darwin a scris celebra lucrare, insa nu s-a mentionat faptul ca masa de scris si scaunul din biroul lui Darwin se afla in continuare in casa, la fel ca si alte obiecte ale familiei, care insufletesc caminul si, bineinteles, recreeaza atmosfera de acum mai bine un secol.

Casa Down11

Inainte insa de a vizita Casa lui Darwin din Bromley, Anglia, trebuie sa stim ca gradina si locurile unde ii placea sa se plimbe in fiecare zi, potrivit unor legende, ar fi bantuite de fantoma sa. Desigur, acestea nu sunt decat povesti, insa chiar si asa, toate acestea au pornit de la cateva coincidente ori intamplari cel putin stranii. In sfarsit, in anul 1836, Darwin avea sa se intoarca dintr-un voiaj, ce a durat aproximativ cinci ani, in America de Sud, in calitate de naturalist pe nava de cercetare Beagle.

Peste trei ani, mai cu seama in anul 1839, a luat decizia de a se casatori cu verisoara sa, Emma Wedgwood, nepoata marelui Josiah Wedgwood. Acestia doi s-au mutat, in anul 1842, in satul Downe, dorindu-si sa se bucure de tihna vietii de familie intr-un loc cat mai frumos cu putinta. Insa acesta nu era decat un pretext, pentru ca decizia de a se muta era strict legata de starea sanatatii sale care era precara.

Casa Down111

Cu toate acestea, stim ca Charles Darwin iubea foarte mult pacea si linistea din aceasta comunitate mica din Kent. De pilda, intr-o scrisoare din anul 1843, spunea ca principalul merit al acestui loc este “extrema sa ruralitate” si era de parere “ca nu am mai fost niciodata intr-un loc atat de linistit”. Mai mult decat atat, desi cladirea era un loc placut, Darwin descria casa, ce dateaza inca de la inceputul secolului al XVIII-lea, ca fiind oarecum urata, iar gradina, in starea ei initiala, dezolanta, aparent, parasita, dar niciodata nu s-a gandit sa locuiasca in alta parte, acolo fiind locul unde el si Emma si-au crescut copiii, cu eforturi destul de mari.

Casa Down1111

Lui Darwin ii placea enorm de tare sa lucreze in biroul sau, fiind de parere ca munca intensa si in reprize scurte este singura modalitate prin care poate da roade. Spre exemplu, celebrul si deopotriva controversatul om de stiinta a petrecut o buna parte a perioadei de inceput, in cariera sa, in aceasta casa, unde a si scris, de altfel, o monografie foarte interesanta despre crustacee. Drept dovada, Casa Down a fost locul unde Darwin a murit in anul 1882, la varsta de 73 de ani. Mormantul acestuia se afla in Abatia Westminster (Westminster Abbey). In anul 1929, Casa Down avea sa fie deschisa publicului larg, devenind astfel un muzeu important din aceasta parte a Angliei. In fiecare an, mii de turisti calca pragul cladirii care a servit drept caminul lui Darwin, muzeul reproducand intocmai atmosfera vremurilor in care omul de stiinta a trait.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.