Casa dr. Johnson, aflata in Londra, Anglia, este locul unde avea sa ia nastere primul dictionar explicativ al limbii engleze, aici locuind o personalitate de seama a literelor engleze, chiar daca, din momentul in care a venit de la Lichfield, in anul 1737, dr. Johnson a stat in peste saptespreceze case. Iar singura cladire dintre toate acestea care a ramas in picioare este aceasta, ridicata undeva prin anul 1700. De fapt, si aceasta casa a stat o buna perioada sub amenintarea demolarii, in anul 1911, insa magnatul presei din Fleet Street, Cecil Harmsworth, a decis sa o achizitioneze, intr-un final restaurand-o, ca mai apoi sa fie deschisa publicului larg ca muzeu in amintirea celui care a fost dr. Johnson.
Inca din anii tineretii, Johnson avea sa se confrunte cu greutatile vietii, numai ca, dupa ce alcatuise The Dictionary of the English Language, a primit un onorariu destul de mare, echivalent astazi cu 150.000 de lire, suma care i-a permis acestuia si sotiei sale, Elizabeth, cunoscuta si ca Tetty, sa inchirieze o casa incapatoare si frumoasa in Gough Square, in anul 1740. Sotia lui, Tetty, era mai in varsta ca Johnson cu douazeci de ani, iar dupa ce aceasta s-a stins din viata, in anul 1752, Johnson nu si-a mai putut reveni niciodata, fiind daramat de pierderea suferita.
Cu toate ca locuinta ii amintea de sotia sa, pe care o iubea enorm, a decis sa ramana in casa pana in anul 1759, respectiv sapte ani. In tot acest timp, Johnson isi impartea singuratatea cu mai multe pisici, precum si cativa chiriasi, cum ar fi poeta Anna Williams, care orbise dupa o operatie de cataracta, dar si cu servitorul de culoare Frank Barber sau cu asistentii cu care lucra la realizarea primului dictionar explicativ al limbii engleze.
Imaginea de lucru era una impresionanta, intrucat sapte dintre asistentii ei lucrau in picioare, stransi in jurul unei mese lungi, chiar in mansarda. Dictionarul explicativ al limbii engleze, o mare opera lexicografica, avea sa apara in anul 1755, in doua volume, insumand circa 430.000 de articole. Mai simplu, dictionarul includea 80 la suta dintre cuvintele din limba engleza, o realizare remarcabila pentru acele vremuri.
In schimb, s-a tot spus ca, de fapt, lucrarea dr. Johnson nu a fost nicidecum primul dictionar al limbii engleze, insa este considerat astfel datorita importantei sale. In orice caz, pana in timpurile moderne, a ramas cel mai important dictionar, aducandu-i faima autorului, mai ales ca lucrarea este cunoscuta drept Dictionarul Johnson. In apropierea casei dr. Johnson, vizitatorii mai pot vizita si beraria The Olde Chesire Cheese, unde Johnson, alaturi de prieyenii sai, cum ar fi James Boswell, sir Joshua Reynolds sau actorul David Garrick obisnuiau sa se intalneasca si sa petreaca cateva momente de tihna. Beraria este situata pe strada Fleet, la nr. 145.
Insa acest loc a devenit mult mai cunoscut insa datorita faptului ca celebrul scriitor Charles Dickens venea mereu aici. Important de mentionat sunt si alte nume cum ar fi Tennyson, Mark Twain, Conan Doyle si chiar W.B. Yeats, toti acesti scriitori frecventand beraria The Olde Chesihire Cheese. In sfarsit, casa dr. Johnson nu este importanta doar prin prisma faptului ca a fost locuita de marea personalitate a literelor, ci si datorita faptului ca reprezinta intocmai acel tipar de casa londoneza veche, specifica anilor 1700.