Casa Gănescu din Târgu Jiu este unul dintre cele mai importante monumente istorice şi arhitecturale din reşedinţa judeţului Gorj. Se află în Piaţa Revoluţiei, la numărul 2, lângă Biserica „Sfinţii Voievozi”.

Edificiul a fost construit de slugerul Barbu Gănescu, în anul 1790, într-un stil neoromânesc. Casa este legată de numele mai multor personalităţi şi are, într-o mare măsură, aceeaşi formă pe care a avut-o de la începutul ridicării ei. Mai mult, Casa Gănescu a fost construită într-o zonă deosebită, fiind amplasată, în secolul al XVIII-lea, lângă alte două edificii istorice – casa lui Neagoe Starosti, un mare negustor, şi fabrica de porţelan deţinută de Frederic Drexler. De asemenea, camerele casei au fost martore la multe întâlniri şi evenimente organizate de oamenii importanţi din punct de vedere cultural din Târgu Jiu.

Unul dintre numele legate de Casa Gănescu este cel al lui Constantin Stanciovici-Brănișteanu. Acesta a fost şi primarul oraşului, perioada în care a realizat multe lucruri benefice pentru locuitorii din acest oraş. Însă el este cunoscut mai ales ca fiind iniţiator al teatrului din judeţul Gorj, iar Elena, soţia lui Gănescu, l-a susţinut neîncetat în demersurile sale. De altfel, băieţii slugerului au fost actori în primul spectacol de teatru pus în scenă de Stanciovici-Brănișteanu.

O altă personalitate de seamă care a avut legătură cu Casa Gănescu a fost Constantin Brâncuşi. Sculptorul, aflat la începutul carierei sale, a fost recomandat lui Auguste Rodin chiar de unul din membrii familiei Ganescu, și anume nepotul slugerului. Ultima şedere a lui Brâncuşi în România a fost în Târgu Jiu, unde a lăsat moştenire gorjenilor celebrele sale sculpturi, „Coloana fără sfârşit”, „Poarta sărutului” şi „Masa tăcerii”.

În anul 1929, Casa Gănescu a fost restaurată, deoarece ajunsese într-o stare avansată de degradare. Cel care a finanţat lucrările a fost Ion Bărbulescu, guvernator al Băncii Naţionale la acea vreme. De-a lungul timpului, ea a fost deţinută de diverşi oameni, însă astăzi se află în posesia Consiliului Judeţean, care o foloseşte pentru a găzdui diverşi oaspeţi.

Curtea Casei Gănescu este şi ea importantă, deoarece aici se află tot felul de obiecte care i-au aparţinut lui Brâncuşi, printre care diverse pietre cu forme mai puţin obişnuite. De asemenea, tot în curte se află patru mese, realizate de sculptor din pietre de moară şi care au fost declarate monumente istorice.

casa-ganescu-din-targu-jiu.jpg
casa-brabu-ganescu-din-targu-jiu-judetul-gorj-fost-domiciliu-al-sculptorului-constantin-brancusi.jpg
balcon-si-curte-de-la-casa-brabu-ganescu-din-targu-jiu-judetul-gorj.jpg
casa-brabu-ganescu-din-targu-jiu-judetul-gorj.jpg
trepte-de-la-casa-brabu-ganescu-din-targu-jiu-judetul-gorj.jpg
coloane-de-la-casa-brabu-ganescu-din-targu-jiu-judetul-gorj.jpg
imagine-cu-casa-brabu-ganescu-din-targu-jiu-judetul-gorj.jpg
balustrada-din-lemn-casa-brabu-ganescu-din-targu-jiu-judetul-gorj.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ