Casa Goangă din Curtea de Argeş este una dintre cele mai importante case memoriale din oraş şi chiar din judeţ. Poartă numele familiei lui Petre Ştefănescu Goangă şi a fost, de fapt, casa bunicilor acestui artist.

Petre Ştefănescu Goangă s-a născut în Brăila şi a fost un cântăreţ desăvârşit. Studiile le-a făcut la Paris, iar vocea sa l-a făcut cunoscut în întreaga lume. A fost cântăreţ de operă, bariton, dar şi pedagog. De asemenea, a jucat şi într-un film, şi anume „Pantoful Cenuşăresei”, film regizat de Jean Georgescu, în anul 1969.

Casa Goangă din Curtea de Argeş se află pe strada Viorelelor, la numărul 1. Cei care vor să ajungă la ea nu întâmpină deloc dificultăţi, mai ales că oraşul este străbătut de DN 7C. Casa a fost construită la sfârşitul secolului al VIII-lea – începutul secolului al XIX-lea şi este alcătuită din parter şi cerdac. Are şi o pivniţă, ale cărei uşi poartă amprenta gospodăriilor tradiţionale argeşene.

Citește și:  Statuia lui Al. I. Cuza din Galati : Obiective turistice Galaţi

casa-goanga.jpg

Casa Goangă este un monument istoric important, bunicul lui Petre Ştefănescu Goangă fiind o personalitate de seamă a României. Acesta a fost un profesor de psihologie, care a ajuns rector la Universitatea din Cluj şi a fost unul din membrii Academiei Române. De asemenea, el a înfiinţat prima instituţie de psihologie experimentală. În perioada 1969-1972, casa a fost muzeu, iar în ultimii ani aici şi-a avut sediul biblioteca din oraş.

O altă casă memorială se află în localitatea în care Petre Ştefănescu Goangă s-a născut. Aceasta datează din secolul al XIX-lea şi este inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţ. În anul 2011, Casa Goangă din Brăila a intrat într-un amplu proces de restaurare, menit să introducă edificiul într-un circuit turistic şi să îl promoveze aşa cum se cuvine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.