Casa Iacob Hirschl din Arad este una dintre primele case care s-au construit în acest oraş. Se află pe strada Gheorghe Lazăr, la numărul 1 şi, în prezent, este sediul Casei de Cultură a Aradului.
Clădirea a fost construită în anul 1817, lucrările fiind finanţate de unul dintre cei mai bogaţi comercianţi ai acelor vremuri, Iacob Hirschl – acesta este şi motivul pentru care îi poartă numele. Comerciantul provenea din Viena, însă s-a stabilit aici şi a dezvoltat câteva afaceri profitabile. Casa are un etaj, iar stilul adoptat de constructori este cel al barocului din provincie, stil întâlnit în multe dintre clădirile din Transilvania.
Casa Iacob Hirschl a fost ridicată având un scop precis – acela de a adăposti un teatru permanent. De altfel, edificiul reprezintă şi primul teatru permanent de pe întregul teritoriu al României. Mai mult, clădirea este unică în ţară, acest aspect fiind dat de podul de frânghie.
Chiar dacă de-a lungul timpului au existat mai multe lucrări de restaurare şi reconsolidare, înfăţişarea casei a rămas, în mare parte, aceeaşi. Au fost conservate faţada etajului, poarta din fier forjat, precum şi casa scărilor şi balconul, acestea din urmă ieşind în evidenţă prin feroneria excepţională şi prin ornamentele executate tot din fier forjat.
Cât timp a fost teatru, Casa Iacob Hirschl a găzduit mulţi actori valoroşi ai vremii. Acitivitatea teatrului de aici era recunoscută internaţional, actorii participând în foarte multe turnee.
Începutul teatrului este legat de asociaţii teatrale maghiare şi germane, iar printre cei care au urcat pe această scenă se numără unul dintre cei mai mari actori de teatru ai Ungariei, Deryne Szeppataki. De asemenea, pe scenă a fost prezent chiar şi Mihai Eminescu, în perioada în care a activat ca sufleur.
Deşi anii 1868, 1870 şi 1871 au reprezentat apogeul teatrului din Casa Iacob Hirschl, în anul 1873, teatrul de aici a fost închis, în urma ridicării unei alte clădiri. A fost folosit drept depozit pentru teatrul nou înfiinţat, iar la începutul secolului al XIX-lea, în clădire, a fost deschis un cinematograf. Casa a reprezentat din nou o inovaţie – a fost primul cinema din ţară, iar aici a fost proiectat primul film românesc, „Războiul Independenţei”.
În cele din urmă, cinematograful a fost închis, iar astăzi, Casa Iacob Hirschl aşteaptă ca autorităţile să îşi îndrepte atenţia spre ea şi să o restaureze.
Arhitectura și istoria Casei Iacob Hirschl atrag anual numeroși vizitatori și cercetători, dornici de a explora frumusețea și poveștile clădirii, precum și pentru a participa la diversele evenimente culturale ce au loc aici.