Casa lui Albrecht Durer sau Albrecht-Durer Haus este un muzeu dedicat celui care a fost pictorul si gravorul german Albrecht Durer (1471-1528), acesta fiind caminul in care artistul renascentist a trait incepand cu anul 1509 pana la moartea sa, in 1528. Aceasta cladire superba, ce ilustreaza intocmai specificul arhitecural german. Casa pictorului si gravorului se afla in nord-estul orasului Nurnberg din Germania, mai cu seama in Altstadt, langa Castelul Kaiserburg. Si nu degeaba casa artistului este vizitata de mii de turisti an de an, Albrecht Durer fiind considerat unul dintre cei mai importanti si influenti artisti ai Renasterii din nordul Europei.

Casa lui Albrecht Durer1

La prima vedere, operele lui Durer ar putea fi catalogate drept gotice, insa trebuie sa stim ca artistul german a fost inspirat de noile tehnici aparute in Italia, insa nu a ezitat sa le transpuna in traditia germana, de altminteri, extrem de bogata. Fara doar si poate, acesta este unul dintre motivele pentru care Durer a devenit celebru, sa nu mai mentionam de frumusetea seriei sale de xilogravuri. Plus, Albrecht Durer era apreciat indeosebi datorita picturilor sale in ulei si acuarela, considerate chiar in acele vremuri adevarate capodopere.

Casa lui Albrecht Durer din Nurnberg, Germania, a fost construita in anul 1420, cladirea cu trei etaje devenind locuinta lui Albrecht Durer nu inainte sa fie extinsa mult prin adaugarea unor frontoane si a catorva lucarne mari in anul 1502. Durer avea sa calatoreasca mult, inclusiv in Italia, unde a deprins mare parte din trasaturile Renasterii in pictura, ca mai apoi, sa se intoarca in orasul natal, unde in anul 1509, a luat decizia de a cumpara casa. Mai mult decat atat, aceasta perioada a fost descrisa ca stand sub apogeul gloriei sale. A trait pana la moarte in aceasta casa, impartind-o cu mama si sotia sa, Agnes, precum si cu un grup select de ucenici si ajutoare.

Casa lui Albrecht Durer11

Cat despre infatisarea incaperilor, trebuie sa mentionam ca parterul, dar si etajul I au fost construite din gresia specifica acelor vremuri, iar celelalte doua niveluri aveau o structura de lemn. Iar ceea ce este o supriza pentru marea majoritate a turistilor straini este usa mare, suficient de lata cat sa intre o caruta, ce ducea la demisol, acesta functionand, la randul sau, ca incapere de lucru si magazie. Bucataria, de pilda, se afla la parter, iar deasupra acesteia, erau camerele propriu-zise, precum si atelierele si studioul unde lucra de obicei Albrecht Durer.

In sfarsit, capodopere artistului german aveau sa intre intr-un con de umbra, in principal din cauza tensiunilor politice si sociale ce se acumulasera, schimbarilor estetice si, nu in utimul rand, din cauza faptului ca se pierdusera mare parte din interes pentru operele pe care epoca Renasterii le-a oferit. Cu toate acestea, odata cu revitalizarea operelor Renasterii, din secolul al XIX-lea, mai cu seama dupa resuscitarea interesului fata de opera artistului, casa lui Albercht Durer a fost restaurata, deoarece suferise avarii grave din cauza bombelor din al Doilea Razboi Mondial.

Casa lui Albrecht Durer111

Din fericire, perioada de dupa razboi a adus o serie de lucrari de renovare si redecorare, casa pictorului si gravorului german devenind, in sfarsit, un muzeu. Turistii care vor sa viziteze acest muzeu splendid trebuie sa stie ca se afla la capatul unei strazi care ii poarta numele. Si nimeni nu va fi dezamagit, deoarece Casa lui Durer a fost minutios restaurata, inclusiv bucataria si atelierele, in care sunt prezentate tehnicile artistice ale epocii respective. Etajul superior contine trei sali cu exponate, iar o anexa recent construita adaposteste o sala de proiectie, unde turistii pot urmari o introducere audio-vizuala din viata artistului. Asadar, Casa lui Albercht Durer pastreaza din atmosfera acelor vremuri, fiind, totodata, cel mai reprezentativ loc pentru viata artistului, precum si pentru operele sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.