Casa lui Beethoven sau Beethoven-Haus se afla in Bonn, Germania, de altfel, locul de nastere al marelui compozitor, si este un muzeu, o institutie culturala, care serveste mai multor scopuri, printre care si deschiderea unui circuit turistic publicului larg, interesat sa afle mai multe detalii despre viata lui Beethoven, respectiv despre felul in care acesta isi ducea viata. Muzeul memorial al lui Ludwig van Beethoven a fost infiintat in anul 1889, centrul fiind, bineinteles, casa in care marele compozitor s-a nascut, chiar daca, de mentionat este faptul ca Beethoven-Haus a trebuit sa mai achizitioneze si cateva proprietati din imediata vecinatate a casei lui Beethoven, pentru a adaposti colectii, o biblioteca si alte obiective.
In sfarsit, in anul 1767, cel care era tenorul de curte al principelui elector de Koln, si-anume Johann von Beethoven, si sotia sa aveau sa se mute in aripa ce dadea inspre gradina casei aflata la numarul 20, mai precis pe Bongasse, asa cum toti turistii stiu astazi. Aici s-a nascut compozitorul Ludwig van Beethoven (1770-1827), ramanand cativa ani locul in care acesta a locuit. Casa, de altminteri, destul de incapatoare, avea o bucatarie si o camara la parter, ambele bine intretinute, o pivnita la subsol si trei etaje, in care familia Beethoven a locuit timp de cativa ani, nu foarte multi insa, inainte de a-si cauta o locuinta si mai spatioasa in oras.
In orice caz, astazi, se poate spune ca aceasta casa, in care a locuit Beethoven, se afla printre singurele cladiri ramase in picioare inca din perioada principelui elector. Intrarea casei infatiseaza un stil baroc, desi nu are un caracter foarte pronuntat, mai ales daca facem referire la alte case din acea perioada. In fapt, casa lui Beethoven era destinata oamenilor din clasa mijlocie, ceea ce, dupa dimensiunile sale, ne arata nivelul de trai de atunci, sau, daca vreti, pozitia familiei Beethoven.
Din fericire, in anul 1889, s-a decis achizitionarea casei de catre Societatea Beethoven-Haus si a fost complet renovata, numai ca nu s-a schimbat structura initiala, ori stilul arhitectonic, asa cum unele voci au acuzat, la acel moment, fundatia, ca mai apoi in 1893, casa in care marele compozitor locuise sa fie deschisa publicului ca muzeu memorial, acesta fiind, de fapt, si scopul initial. Cladirea de alaturi a fost cumparata in anii 1930, pentru a gazdui o arhiva de documente si obiecte asociate cu Beethoven, cu atat mai mult cu cat materialele de care fundatia dispunea erau numeroase.
Bineinteles ca decizia fundatiei Beethoven-Haus s-a bazat si pe dorinta de a pastra intr-un singur loc poate cea mai mare colectie de documente, obiecte si alte exponente ce evoca viata lui Ludwig van Beethoven. Chiar si asa, in anii 1990, a urmat o noua renovare, iar in 2004 s-a inaugurat si o Beethoven-Haus digitala, care ofera vizitatorilor o intalnire interactiva cu opera compozitorului, inclusiv o punere 3D in scena a celebrei sale opere Fidelio.
Prin urmare, datorita eforturilor facute de fundatia Beethoven-Haus, muzeul contine, in prezent, cea mai mare colectie de manuscrise, documente si jurnale asociate marelui compozitor Beethoven, precum si numeroase portrete, dar si instrumente muzicale, piese de mobilier si diferite obiecte folosite de insusi Beethoven. Printre acestea, amintim consola de orga din biserica vieneza Minoritenkirche, poate cea mai cunoscuta, la care compozitorul a cantat in anii copilariei, dar si ultimul sau pian, facut de fabricantul vienez Conrad Graf. In muzeu se gaseste si o sala de muzica, unde sunt interpretate compozitiile lui Beethoven si a contemporanilor sai, dar si opere ale marilor compozitori din urmatoarea perioada.