Casa Ben-Gurion este un muzeu care, intre anii 1931 si 1968, a servit drept a doua resedinta a lui David Ben-Gurion, primul ministru, si pentru familia acestuia. De fapt, acest muzeu se afla in kibbutzul Sde Boker, mai cu seama in Negev, Tel Aviv. David Ben-Gurion (1886-1973) intaiul prim-ministru al Israelului, a fost cel care s-a ocupat de colonizarea si cultivarea deserturilor Israelului, in speranta unei dezvoltari cat mai rapide. Cand acesta s-a retras, in anul 1963, a decis sa se mute in casa pe care o avea intr-un kibbutz, proprietate ce se afla in desertul Negev, mai cu seama in sudul Israelului.

Casa lui Ben-Gurion1

Aceasta decizie a fost luata pentru totdeauna, David Ben-Gurion ramanand acolo pana la moartea sa din anul 1973. Tot in acest kibbutz, cel care a fost intaiul prim-ministru al Israelului a fost inmormantat alaturi de sotia sa, Paula. Casa lui Ben-Gurion, de fapt, muzeul Ben-Gurion, este un omagiu adus liderului sionist, care a incercat, de-a lungul vietii sale, sa fie tratat asemenea unui om simplu si obisnuit, asa cum s-a vazut dintotdeauna.

In fine, ceea ce turistii trebuie sa stie, inainte sa viziteze Casa lui Ben-Gurion este faptul ca, mai mult sau mai putin, kibbutzul din jurul muzeului s-a schimbat considerabil de-a lungul anilor, insa casa celui care a fost unul dintre cele mai prolifice personalitati politice ale Israelului a ramas aceeasi, respectiv exact la fel cum era si in anul mortii sale, 1973. Obiectele expuse in muzeu contureaza povestea vietii celui care a fost David Ben-Gurion, prim-ministru al Israelului, poveste ce incepe din primii ani petrecuti in Rusia si continua pana la ridicarea sa ca lider.

Casa lui Ben-Gurion11

Totodata, casa lui Ben-Gurion este o dovada vie a rolului important pe care intaiul prim-ministru al Israelului l-a avut in constituirea statului, din 1948 – impresionanta biblioteca este, iarasi, o dovada a indarjirii cu care Ben-Gurion si-a construit cariera, respectiv si-a continuat-o, fiind insa departe de tot ceea ce realizase. Alte obiecte poarta cu sine puternicele sentimente ale liderului pentru regiunea Negev.

Citește și:  Biserica Sfanta Maria din Sion: Obiective turistice Etiopia - Sion

De mentionat este si faptul ca, potrivit unor documente, casa a fost construita in 1930-1931 pe proprietatea ce apartinea Fondului National Evreiesc. David Tuvia a fost arhitectul care a conceput casa, cladirea avand pe atunci o singura camera, abia mai apoi fiind extinsa in anul 1946, respectiv renovata in anul 1960. La primul etaj vizitatorii pot vedea camera Renanei, fiica lui Ben-Gurion, incaperea servindu-i acestuia in timpul Operatiunii Kadesh drept adapost. Totodata, al doilea etaj este cel mai impresionant, datorita faptului ca adaposteste o bibiloteca foarte mare si extrem de valoroasa.

Casa lui Ben-Gurion111

In sfarsit, mormintele lui Ben-Gurion si al sotiei sale din curte sunt marcate de lespezi albe, simple, aflandu-se intr-o gradina pitoreasca, pe marginea unei stranci abrupte si oferind privelisti cu totul si cu totul magnifice ale peisajului desertic ce inconjoara kibbutzul. Aceasta casa a fost, pentru Ben-Gurion, locul ideal, poate si de aceea si-a trait ultimul an din viata aici. Intr-un articol din New York Times Magazine, din anul 1954, celebrul lider sionist scria: “Viata de simplu cetatean si muncitor are beneficiile sale, nu atat pentru individ in sine, cat si pentru tara aceasta.

Casa lui Ben-Gurion1111

La urma urmei, e loc doar pentru un prim-ministru, dar pentru cei care fac desertul sa infloreasca pot fi sute, mii si chiar milioane de locuri”. Trei ani dupa ce David Ben-Gurion a murit, casa acestuia a fost deschisa publicului, ba chiar, dandu-se si o lege in aceasta privinta. Astfel, in anul 1974 casa a fost deschisa circuitului turistic, aici avand loc tot felul de simpozioane, precum si alte intalniri importante. De specificat, la final, este si faptul ca in aceasta casa liderul Israelului si-a scris memoriile, mai cu seama in biroul sau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.