Casa Ben-Gurion este un muzeu care, intre anii 1931 si 1968, a servit drept a doua resedinta a lui David Ben-Gurion, primul ministru, si pentru familia acestuia. De fapt, acest muzeu se afla in kibbutzul Sde Boker, mai cu seama in Negev, Tel Aviv. David Ben-Gurion (1886-1973) intaiul prim-ministru al Israelului, a fost cel care s-a ocupat de colonizarea si cultivarea deserturilor Israelului, in speranta unei dezvoltari cat mai rapide. Cand acesta s-a retras, in anul 1963, a decis sa se mute in casa pe care o avea intr-un kibbutz, proprietate ce se afla in desertul Negev, mai cu seama in sudul Israelului.

Casa lui Ben-Gurion1

Aceasta decizie a fost luata pentru totdeauna, David Ben-Gurion ramanand acolo pana la moartea sa din anul 1973. Tot in acest kibbutz, cel care a fost intaiul prim-ministru al Israelului a fost inmormantat alaturi de sotia sa, Paula. Casa lui Ben-Gurion, de fapt, muzeul Ben-Gurion, este un omagiu adus liderului sionist, care a incercat, de-a lungul vietii sale, sa fie tratat asemenea unui om simplu si obisnuit, asa cum s-a vazut dintotdeauna.

In fine, ceea ce turistii trebuie sa stie, inainte sa viziteze Casa lui Ben-Gurion este faptul ca, mai mult sau mai putin, kibbutzul din jurul muzeului s-a schimbat considerabil de-a lungul anilor, insa casa celui care a fost unul dintre cele mai prolifice personalitati politice ale Israelului a ramas aceeasi, respectiv exact la fel cum era si in anul mortii sale, 1973. Obiectele expuse in muzeu contureaza povestea vietii celui care a fost David Ben-Gurion, prim-ministru al Israelului, poveste ce incepe din primii ani petrecuti in Rusia si continua pana la ridicarea sa ca lider.

Casa lui Ben-Gurion11

Totodata, casa lui Ben-Gurion este o dovada vie a rolului important pe care intaiul prim-ministru al Israelului l-a avut in constituirea statului, din 1948 – impresionanta biblioteca este, iarasi, o dovada a indarjirii cu care Ben-Gurion si-a construit cariera, respectiv si-a continuat-o, fiind insa departe de tot ceea ce realizase. Alte obiecte poarta cu sine puternicele sentimente ale liderului pentru regiunea Negev.

De mentionat este si faptul ca, potrivit unor documente, casa a fost construita in 1930-1931 pe proprietatea ce apartinea Fondului National Evreiesc. David Tuvia a fost arhitectul care a conceput casa, cladirea avand pe atunci o singura camera, abia mai apoi fiind extinsa in anul 1946, respectiv renovata in anul 1960. La primul etaj vizitatorii pot vedea camera Renanei, fiica lui Ben-Gurion, incaperea servindu-i acestuia in timpul Operatiunii Kadesh drept adapost. Totodata, al doilea etaj este cel mai impresionant, datorita faptului ca adaposteste o bibiloteca foarte mare si extrem de valoroasa.

Casa lui Ben-Gurion111

In sfarsit, mormintele lui Ben-Gurion si al sotiei sale din curte sunt marcate de lespezi albe, simple, aflandu-se intr-o gradina pitoreasca, pe marginea unei stranci abrupte si oferind privelisti cu totul si cu totul magnifice ale peisajului desertic ce inconjoara kibbutzul. Aceasta casa a fost, pentru Ben-Gurion, locul ideal, poate si de aceea si-a trait ultimul an din viata aici. Intr-un articol din New York Times Magazine, din anul 1954, celebrul lider sionist scria: “Viata de simplu cetatean si muncitor are beneficiile sale, nu atat pentru individ in sine, cat si pentru tara aceasta.

Casa lui Ben-Gurion1111

La urma urmei, e loc doar pentru un prim-ministru, dar pentru cei care fac desertul sa infloreasca pot fi sute, mii si chiar milioane de locuri”. Trei ani dupa ce David Ben-Gurion a murit, casa acestuia a fost deschisa publicului, ba chiar, dandu-se si o lege in aceasta privinta. Astfel, in anul 1974 casa a fost deschisa circuitului turistic, aici avand loc tot felul de simpozioane, precum si alte intalniri importante. De specificat, la final, este si faptul ca in aceasta casa liderul Israelului si-a scris memoriile, mai cu seama in biroul sau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.