Reformatorul protestant Martin Luther (1483-1546), inca monah pe atunci, avea sa viziteze, in anul 1508, pentru prima oara casa ce urma sa-i devina camin, incaperile respective apartinand unei manastiri de augustinieni.

Casa lui Martin Luther1

La scurt timp, insa, dupa ce Luther a luat in primire acele incaperi, manastirea a fost inchisa, ca mai apoi, in 1525, anul in care reformatorul protestant s-a si casatorit cu fosta calugarita Katharina von Bora, Frederic Inteleptul, principele elector, le-a permis in continuare celor doi sa foloseasca acea casa drept camin. Astfel, aici s-au nascut cei sase copii ai lui Martin Luther si Katharinei von Bora, de altminteri, acest mariaj fiind cel care a permis recunoasterea dreptului la casatorie al clericilor.

In sfarsit, Casa lui Martin Luther poate fi vizitata astazi in Wittenberg, Germania, totodata, fiind cel mai important si deopotriva mare muzeu al Reformei, tocmai datorita faptului ca incaperile ce odata au fost caminul lui Luther contin o arhiva cu adevarat impresionanta, mai cu seama, peste 6.000 de manuscrise, desigur, originale, unele dintre acestea datand chiar din secolul al XI-lea, precum si alte 15.000 de carti. Mai mult decat atat, in Casa lui Martin Luther se mai afla si o colectie de medalioane, tablouri si monede, iar printre cele 15.000 de carti se mai afla si pamflete.

Citește și:  Nan Madol de pe insula Pohnpei: Obiective turistice Micronesia - Insula Pohnpei

Casa lui Martin Luther11

Cumva, Casa lui Martin Luther, astazi muzeu, este un simbol al raspandirii protestantismului in Germania. Si bineinteles ca in Casa lui Luther, turistii mai pot vedea si obiecte personale ale binecunoscutului reformator protestant, printre care vesmantul lui de monah, o masa de scris, un pat, cateva lucruri de bucatarie, o soba, dar si Bibia care este adnotata de margini de insusi Luther, precum si o parte din celebrul amvon de la care isi spunea predicile.

Insa, pe langa aceste obiecte de nepretuit pentru cei interesati de viata lui Luther, in Casa lui Martin Luther se mai afla si cele Zeci porunci pictate de Lucas Cranach, de altfel, un avid sustinator al teoriilor lui Luther, precum si apropiat al reformatorului protestant. Dintr-o anexa a casei, care a fost descoperita de curand, turistii afla, voit sau nu, ca Martin Luther ar fi suferit de constipatie, prin prisma gasirii unui lavabou din piatra, despre care se crede ca era folosit exclusiv de Luther.

Casa lui Martin Luther111

De aici, inevitabil, nu putem uita, de pilda, ca s-a speculat faptul ca Luther ar fi dezvoltat teoria lui, conform careia mantuirea ii este oferita muritorului ca rasplata a credintei sale, nicidecum ca rasplata a faptelor sale, stand pe toaleta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.