Casa lui Rubens, aflata in orasul Antwerp din Belgia, este dovada vie ca sir Peter Paul Rubens (1577-1640), cel mai cunoscut pictor flamand, nu a fost chiar un artist care a dus o viata mizerabila, cu griji si multe probleme economice; si pe buna dreptate, intrucat Rubens a lasat in urma o opera remarcabila, ce cuprinde peste 1000 de capodopere. Descris drept un „print al pictorilor si pictor al printilor”, Peter Paul Rubens era cel mai popular pictor la acele vremuri, fiind favoritul casei regale.

Casa lui Rubens1

Tocmai de aceea el era desemnat pentru a indeplini misiuni diplomatice, fapt care, in cele din urma, avea sa ii aduca titlul de cavaler din partea regelui Carol I al Angliei. Nu intamplator resedinta sa reflecta toata aceasta perioada de prosperitate si, in acelasi timp, de faima. Lucrarile de constructie la casa in care avea sa locuiasca celebrul pictor au fost demarate in anul 1610, la numai un an dupa ce Rubens obtinuse prima sa slujba importanta.

El a fost desemnat pictor de curte al guvernatorilor spanioli ai Tarilor de Sus, iar cariera pictorului flamand nu era decat la inceput. E drept ca sir Peter Paul Rubens avea o pofta incredibila de munca si, implicit, de afirmare. La aceasta casa, insusi artistul a contribuit, realizand o parte dintre planuri. Si, in pofida faptului ca fatada ce da spre strada este destul de austera, curtea interioara are liniile unei capodopere in stil baroc, fiind plina de pretiozitati sau inflorituri, asa cum, de altminteri, ne-a si obisnuit Rubens prin operele sale.

Casa lui Rubens11

Printre incaperile casei lui Rubens se afla o galerie impresionanta ce curpinde colectie privata de arta a lui Rubens, dar si marele atelier, unde faimosul pictor isi intampina oaspetii de seama, care mai de care mai distinsi. Nu este un secret ca Rubens a avut mai multe proprietati, respectiv case, dar aceasta din Antwerp este cea mai reprezentativa pentru perioada de prosperitate din viata pictorului flamand.

Aceasta cladire a asistat, de fapt, la cele mai importante momente din cariera si viata lui Rubens, o mare parte a operelor sale fiind create chiar in atelierul de aici. In plus, intre zidurile acestei structuri a murit si prima sa sotie, Isabella Brandt, dar si artistul insusi, in urma unei crize de guta. Din nefericire, din interiorul initial sunt foarte putine caracteristici care au ramas, insa cu toate acestea, vizitatorii se arata fascinati de simplul fapt ca stau, pret de cateva momente, in casa in care, odinioara, a locuit binecunoscutul pictor flamand.

Casa lui Rubens111

Dupa ce Peter Paul Rubens s-a stins din viata, casa a fost inchiriata lui William Cavendish, marchiz de Newcastle. Acesta a transformat gradina intr-un domeniu de calarie pentru regalistii exilati, printre acestia si Carol al II-lea, viitor rege. Cei care au detinut mai tarziu proprietatea au neglijat casa, aceasta intrand treptat intr-o perioada de declin. Abia in anul 1937, casa lui Rubens avea sa fie recuperata de stat, cand autoritatile au si demarat o serie de lucrari de restaurare. S-a dorit revitalizarea acelei atmosfere din vremea cand celebrul pictor flamand a trait aici.

In prezent, cladirea functioneaza ca muzeu, acesta adapostind o fascinanta colectie de opere rubensiene, printre care si Adam si Eva in paradis si Bunavestire. Pe langa aceste opere, in muzeu se mai afla expuse si cateva opere ale unor artisti contemporani cu artistul flamand. Prin urmare, Muzeul Casa lui Rubens este un loc care trebuie vizitat, fara doar si poate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.