Timp de decenii, America Centrala si de Sud au fost un fel de a doua case pentru nenumarati refugiati politici din Europa, asa cum, de pilda, pentru nazisti, cea mai populara destinatie unde se refugiau era Argentinta. In schimb, pentru revolutionarul rus, Leon Trotki (1879-1940), refugiul sau a fost Ciudad de Mexico, respectiv Mexic. Curios sau nu, cel care ochestrase Revolutia Rusa din 1927 avea sa-si dea ultima suflare in resedinta lui din exil din Ciudad de Mexico, intr-un cartier linistit, elegant si „luminos”, asa cum a fost descris de catre multi oameni. Numai ca, atunci cand spunem ca si-a dat ultima suflare, nu ne referim nicidecum la faptul ca Leon Trotki a murit de batranete.
Multi dintre noi stiu faptul ca revolutionarul rus a murit asasinat de catre Ramon Mercader la 20 august 1940, individul fiind un agent stalinist, ce sustinea ca este un simplu autor de pamflete de propaganda a ideilor celui pe care l-a omorat in cele din urma. Scenariul este parca desprins dintr-o poveste de Hollywood, cu atat mai mult cu cat Mercader a sfaramat capul lui Trotki cu tarnacop. Detalii ingrozitoare ale mortii lui Trotki ne mira, in masura in care, chiar si asa, viata sa nu a fost lipsita nicidecum de amenintari cu moartea sau de situatii la limita.
Creierul Revolutiei Ruse, arhitectul demonstratiilor, cum a fost numit, sau inima care s-a zbatut pentru revolutie, Trotki a avut o relatie tensionanta cu Lenin, chiar daca cei doi au reusit, pana la urma, sa puna capat regimului tarist din Rusia. Cunoastem cu totii aspiratiile politice ale lui Leon Trotki, marele revolutionar rus. Acesta, in pofida faptului ca era considerat arogant si extrem de fixist, isi dorea sa preia conducerea Partidului Comunist din Rusia, numai ca Stalin, mai brutal din fire, l-a invins politic, ca mai apoi sa-l caute si sa ordone asasinarea lui, in conditiile in care Trotki a fost trimis in exil de insusi dictatorul Stalin.
Revolutionarul rus a locuit o vreme in Norvegia, Franta si Turcia, in cele din urma, ajungand in Mexic, in anul 1936. Lazaro Cardenas, presedintele Mexicului, s-a bucurat de venirea lui Trotki in tara pe care o reprezenta, seful de stat facand aranjamente care mai de care mai speciale pentru ca Trotki sa se stabileasca in Mexic.
Astfel, astazi, se poate vorbi despre Casa lui Trotki ca despre un muzeu. In sfarsit, revolutionarul s-a mutat intr-o comunitate de oameni boema, cu inclinatii artistice. A locuit chiar impreuna cu celebra Frida Kahlo, precum si cu cu artistul Diego Rivera. Trotki a fost bun prieten cu Rivera, putini ani mai tarziu, cei doi indepartandu-se unul de celalalt, undeva prin anul 1939.
Drept urmare, Trotki s-a mutat in propria casa, denumita sugestiv „mica fortareata”, ce se afla in Coyacan, un cartier poate la fel de boem ca oamenii pe care-i frecventase pana la acel moment revolutionarul rus. Strazile erau pavate cu piatra cubica, iar in cartier se mai aflau si cateva biserici coloniale. In aceasta casa a si fost asasinat. In sfarsit, astazi, Casa lui Trotki este muzeu, iar urmele gloantelor lasate de asasinul Mercader inca pot fi vazute astazi pe zidurile casei. Interesant este ca acele urme din Casa lui Trotki provin, nu de la momentul in care revolutionarul rus a murit, ci de la o tentativa anterioara.