Născut într-o localitate ce îi poartă astăzi numele, Ady Endre a fost legat sufleteşte de meleagurile sălăjene, în mod special de Zalău, unde a publicat prima sa poezie în anii de liceu petrecuţi aici, dar şi de satul Lompirt, în care locuiau mai multe rude ale sale, numit de poet „a doua patrie” sau „cuib al eternităţii”.

placuta-de-pe-casa-memoriala-ady-endre-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Ady Endre s-a născut la 22 noiembrie 1877, în satul Micenţiu, ce avea o populaţie mixtă, aici trăind români şi maghiari, romano-catolici, greco-catolici şi reformaţi. Actualmente, satul său natal se numeşte satul Ady Endre şi se află în judeţul Satu Mare.

Primele clase le-a absolvit în şcoala elementară reformată, familia făcând parte din această confesiune, apoi a continuat la şcoala generală romano-catolică tot din satul natal. Între 1888-1892, a făcut prima parte a liceului la Gimnaziul din Carei, iar între 1892-1896 a studiat la Colegiul reformat Wesselenyi din Zalău, unde a dat şi bacalaureatul în 1896.

Potrivit profesorului Laszlo Laszlo, în rândul maghiarilor din Zalău şi Sălaj a existat şi există şi acum un respect deosebit, dacă nu chiar un cult pentru marele poet. Deşi poemele sale nu sunt cunoscute în totalitatea lor de foarte multă lume, iar viziunea sa critică nu este pe placul tuturor nici acum, acestuia i s-a ridicat o statuie, câteva busturi şi plăci comemorative, se organizează concursuri literare şi concursuri de recitări dedicate poetului. În trecutul nu foarte îndepărtat, timp de peste un deceniu, actualul Colegiu Naţional Silvania Zalău a purtat numele poetului, începând din anul 1953.

casa-memoriala-ady-endre-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Dând curs aprecierii pe care comunitatea maghiară sălăjeană o are pentru Ady Endre, Asociaţia Pro Szilágyság a achiziţionat clădirea în care poetul a locuit la Zalău, pentru a o transforma în casă memorială.

Casa Ady Endre este locaţia unde poetul a locuit, la sfârşitul secolului al XIX – lea şi începutul secolului al XX-lea, elev fiind la Colegiul Wesselenyi. Clădirea s-a pus în vânzare acum câţiva ani de către proprietari şi atunci, printr-o colectă şi prin apelarea la diferite societăţi culturale, am reuşit să cumpărăm cele două camere.
Clădirea este monument istoric şi în urma achiziţionării ei trebuia reabilitată din pricina erodării timpului. În primăvara acestui an, au fost demarate lucrările de reabilitare.

Pentru cei pasionați de literatură și istorie, Casa Memorială Ady Endre nu este doar un muzeu, ci un loc de inspirație, unde atmosfera poetică a vieții și operei sale continuă să inspire vizitatorii. Este un punct esențial pentru înțelegerea impactului său asupra literaturii maghiare și a legăturii emoționale pe care a avut-o cu Sălajul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.