În satul Agapia, din judeţul Neamţ, se află o căsuţă care are pe perete o placă, pe care scrie: ,,În această casă, au locuit călugăriţele Elisabeta Vlahuţă (mama scriitorului) şi Elisabeta Străjescu (sora sa)”.

Vara, când venea la mănăstire să se odihnească, scriitorul locuia în această casă, care este azi Casa memorială Alexandru Vlahuţă – s-a construit în perioada 1820-1830 şi aparţinea Mănăstirii Agapia.

Casa memorială Alexandru Vlahuță1

Aici, veneau, deseori (vara), mama şi sora scriitorului. Spre sfârşitul vieţii, părinții săi s-au retras la mănăstire, sub numele de Elisabeta şi Nectarie, iar sora lui Margareta (după moartea soţului) s-a călugărit şi ea (la Agapia). La Mănăstirea Neamţ, a fost călugărit un frate de-al scriitorului sub numele de Mardarie.

Casa memorială Alexandru Vlahuţă de la Agapia este inaugurată în anul 1953. Are două camere (două chilii ale mănăstirii), care erau dormitoare şi o sală mare, un fel de sufragerie (construită de scriitor în anul 1902, drept reşedinţă de vară), cu un perete cu geamuri, unde scriitorul îşi primea prietenii, organizând întâlniri de neuitat.

Casa memorială Alexandru Vlahuță11

În această încăpere (spaţioasă) de la intrarea în muzeu, se află o expoziţie documentară formată din zece vitrine cu cărţi, reviste, fotografii de epocă şi alte trei vitrine cu obiecte ce au aparţinut scriitorului, familiei sale, precum şi lui I.D.Ştefănescu (nepotul lui Delavrancea), căsătorit cu una dintre fiicele lui Vlahuţă (Margareta, retrasă şi ea la Agapia). Cealaltă fiică, Ana, a fost căsătorită cu Gh. N. Grigorescu, fiul pictorului (şi a locuit la Câmpina, depăşind vârsta de 100 de ani).

Citește și:  Orașul Târgu Cărbunești: un nod cultural în Gorj

În vitrine, sunt expuse ediţii ale operelor scrise de Al.Vlahuţă: ,,Poezii”, primele ediţii ale romanului ,,Dan”, ,,România pitorească”, monografia despre pictorul Nicolae Grigorescu – volumul ,,Pictorul N.Grigorescu” (1910).

casa-memoriala-alexandru-vlahuta-2.jpg

Cele două camere mici (foste chilii) erau dormitoare şi au mobilier simplu, obişnuit, paturi cu tăblii, lămpi de epocă, mese simple, un ceas cu pendulă, icoane vechi, desene realizate de Margareta (fiica scriitorului). Pe un perete, se află o copie după N.Vlahuţă, reprezentând pe Nectarie Vlahuţă (tatăl scriitorului) la vârsta de 100 de ani şi un portret în ulei (al scriitorului) realizat de Ipolit Strâmbulescu.

Al.Vlahuţă, prin opera sa mult apreciată de-a lungul timpului, este în literatura română ,,un epigon al lui Eminescu” (G.Călinescu).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.