Casa memorială „Aloisie Tăutu” este dedicată unuia dintre cei mai cunoscuţi clerici şi istorici din judeţul Satu Mare. Muzeul se află în comuna Valea Vinului, la aproximativ 30 de kilometri de oraşul Satu Mare. Accesul este posibil datorită DJ 193, ruta Satu Mare – Corod – Culciu – Valea Vinului.
Aloisie Tăutu a fost istoric, canonic şi autorul unor lucrări importante în domeniile istoric şi teologic, dar şi participant al Marii Adunări Naţionale de la 1 decembrie 1918. S-a născut în anul 1895 şi a copilărit în casa în care a fost, după moartea sa, înfiinţat muzeul în memoria sa. Născut într-o familie săracă, a rămas fără tată la doar patru ani. Cu toate acestea, a reuşit să îşi depăşească această condiţie şi să ajungă o persoană importantă.
A făcut Facultatea de Teologie tocmai la Viena, fiind hirotonit ca preot în anul 1921. S-a dus apoi la studii în Roma, unde a fost trimis de Demetrie Radu, episcopul greco-catolic de atunci. În Italia, și-a dat doctoratul, lucrarea sa fiind despre Sfântul Niceta de Remesiana. Tăutu nu a recunoscut niciodată regimul comunist, acest lucru aducându-i numai necazuri.
Pentru că nu putea să slujească în România, s-a retras la Roma, unde a fost păstorul unei comunităţi greco-catolice. Acolo a devenit cercetător la Arhivele Vaticanului, dar şi consilier ecleziastic al Legaţia Romana. Aloisie Tăutu s-a petrecut restul vieţii cercetând Arhivele Vaticanului – a studiat, timp de 40 de ani, documente şi cărţi rare, pe baza lor publicând numeroase studii istorice şi teologice.
Casa memorială „Aloisie Tăutu” face cinste vieţii şi activităţii acestui sătmărean. Edificiul are doar trei camere, însă fiecare dintre ele înfăţişează ceva important. Prima cameră conţine biroul lui Tăutu, accesoriile, piesele de mobilier îndrăgite de acesta şi fotografii personale. Următoarea cameră este sufrageria, mobilată şi decorată specific, iar ultima cameră este dormitorul, unde se pot admira piese de mobilier realizate la începutul secolului al XX-lea.
Muzeul organizează periodic evenimente culturale, seminarii și ateliere educaționale, menite să aducă mai aproape publicul de istoria și cultura locală. Aceste activități sunt deschise tuturor categoriilor de vârstă și contribuie la întărirea legăturii comunității cu patrimoniul său.
Pentru cei interesați să viziteze Casa Memorială „Aloisie Tăutu”, accesul se face ușor cu mașina folosind ruta DJ 193. Este recomandat să verificați programul de vizitare înainte de a planifica o excursie, pentru a beneficia de o experiență completă.