Casa memoriala El Greco, situata in Toledo, Spania, este un muzeu dedicat operei artistului de catre tara sa de adoptie. De fapt, pictorul Domenicos Theotokopoulos (1541-1614), cunoscut ca El Greco, avea sa isi petreaca mare parte a vietii sale in afara tarii natale, la varsta de 26 de ani, acestia parasindu-si tara pentru a studia in Italia. El Greco avea sa se duca mai intai la Roma, iar apoi, la Venetia, ca in cele din urma, sa aleaga orasul Toledo, nu foarte departe de Madrid.
Se pare ca decizia pe care a luat in anul 1577 de a se muta in Toledo a fost una inspirata, mai ales ca, pana si in zilele noastre, Spania se mandreste cu acest artist si cu operele sale unice, ce infrumuseteaza lacasuri sfinte si nu numai. Trebuie sa mentionam ca numele El Greco este legat, fara doar si poate, de orasul sau de adoptie, intrucat aici marele artist avea sa creeze o buna parte a operei sale, bazata cumva pe o combinatie intre stilurile vest-european si bizantin, cu dramatismul si liniile alungite, toate contopite in sentimentul mistic pe care il transmite opera sa.
Mai mult decat atat, chipurile din picturile sale par ca se rup de panza, ca se desprind din fundalul, de cele mai multe ori, inchis si prinde viata in mintile noastre, ale celor care ramanem nemiscati in fata operelor sale. Si nu e de mirare ca El Greco nu a fost inteles de contemporanii sai, opera sa fiind inaintea timpurilor sale. Poate si de aceea, cand a fost descoperit mai tarziu de expresionisti si de cubisti, stilul sau inegalabil a fost foarte apreciat.
In sfarsit, cert este ca si in timpul vietii sale El Greco era apreciat, Ba chiar, pe cand se afla in Spania, acesta a inceput sa primeasca tot mai multe comenzi, numele sau capatand renume printre iubitorii de arta, drept pentru care s-a vazut nevoit, intr-o oarecare masura, sa se mute, in anul 1585, intr-un apartament inchiriat din palatul somptuos al unui nobil, marchizul de Villena. In acest apartament El Greco a trait si a pictat pana la moartea sa.
De mentionat, de asemenea, este faptul ca atat casa, cat si muzeul lui El Greco nu au facut parte din cladirea initiala a palatului, acestea aflandu-se, in schimb, langa amplasamentul originar. Cel care avea sa realizeze muzeul a fost marchizul Benigno de la Vega-Inclan, in secolul al XIX-lea, tot in aceasta perioada, fiind creata si casa memoriala, care reconstituie in buna masura atmosfera secolului in care El Greco a trait, precum si mediul din acele vremuri.
In plus, cei care au contribuit la crearea acestor doua amplasamente importante au cautat sa realizeze piesele de mobilier exact ca in vremurile pictorului El Greco, obiectele din ceramica si din lemn fiind, de asemenea, la fel. Insa dincolo de mediul si, in definitiv, ambianta in care celebrul pictor si-a trait mare parte din viata, muzeul adaposteste poate cele mai puternice motive pentru care turistii vin aici, si anume picturile lui El Greco. E drept ca multe dintre operele sale sunt raspandite in toate partile Europei si nu numai, insa majoritatea celor valoroase se afla in Spania. De pilda, in Casa memoriala El Greco din Toledo, inaugurata in anul 1911 si intrata in proprietatea statului spaniol in 1942, vizitatorii pot admira Vedere asupra orasului Toledo.