Casa memorială Lucian Blaga se află în judeţul Alba, în satul Lancram, la adresa strada Veche, numărul 234. Este casa în care s-a născut şi a copilărit poetul Lucian Blaga, iar muzeul dedicat lui înfăţişează atât fragmente din viaţa acestuia, cât şi din activitatea literară.
Casa părintească a lui Blaga a fost moştenită de părinţii săi în anul 1870 de la Simion Blaga, bunicul poetului, care era preotul satului. În această casă, au fost născuţi toţi cei nouă copii ai familiei Blaga, poetul fiind cel mai mic dintre aceştia.
După moartea capului familiei, în anul 1909, şi el preot în sat, Ana Blaga s-a decis să îşi ia copiii şi să se mute în Sebeş. A vândut casa, pentru că nu avea niciun venit, iar copiii aveau nevoie de învăţătură. Casa a ajuns în posesia familiei Păcurariu, care se înrudea cu familia Blaga.
Pe măsură ce a trecut timpul, casa părintească a lui Lucian Blaga şi-a schimbat de câteva ori proprietarii. În anul 1986, nepoata poetului, Lelia Rugescu, fata surorii celei mari, Letiţia, a venit cu ideea transformării casei într-o casă memorială. I
deea sa a fost primită cu braţele deschise, însă au mai trecut câţiva ani până când a fost pusă în aplicare. În cele din urmă, în anul 1995, cu ocazia serbării a 100 de ani de la naşterea lui Lucian Blaga, statul român a cumpărat casa în care acesta s-a născut.
Prima grijă a fost restaurarea Casei memoriale Lucian Blaga, iar de acest lucru s-a ocupat Muzeul Satului din Bucureşti. Lucrările au fost complexe, pentru că toţi proprietarii casei au adus modificări în ceea ce priveşte arhitectura, iar autorităţile române au vrut ca ea să semene cât mai mult cu casa iniţială. În anul 1998, lucrările au luat sfârşit, iar muzeul a fost deschis publicului. Doi ani mai târziu, casa a trecut în posesia Consiliului Local Sebeş, iar astăzi este administrată de Centrul Cultural „Lucian Blaga”.
Mare parte din obiectele expuse în Casa memorială Lucian Blaga au fost donate de urmaşii familiei poetului, de locuitorii satului Lancram şi de prietenii poetului.
Aceste obiecte constau în documente şi manuscrise vechi, scrisorile trimise sau primite de Blaga, tablouri (printre ele se află şi un portret al artistului), piese de mobilier tradiţionale, volume cu iscălitura poetului, fotografii de familie, ediţii princeps şi obiecte personale (un palton, o pălărie şi geamantanul de student). Deşi de dimensiuni modeste, casa reuşeşte să impresioneze orice vizitator atât prin obiectele expuse, cât şi prin atmosferă.
Nu numai casa părintească a lui Blaga a fost restaurată, ci şi șura – aceasta a devenit o clădire modernă, sediu al Centrului Cultural „Lucian Blaga”. Aici, se află o bibliotecă, o sală în care au loc diverse activităţi culturale şi câteva spaţii de cazare, destinate colaboratorilor manifestărilor ţinute de centrul cultural. Mai mult, în fiecare an, în luna mai, în Casa memorială Lucian Blaga se organizează Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”.
Festivalul adună în acelaşi loc domenii ca literatură, istorie, filosofie, teatru şi muzică, toate acestea având legătură cu activitatea poetului. La festival, participă atât oameni din ţară, cât şi din străinătate, care îl apreciază pe unul dintre cei mai mari filosofi ai literaturii române.
Expozițiile muzeului sunt dedicate nu doar vieții, ci și operei lui Blaga, prezentând manuscrise originale, ediții rare ale cărților sale și fotografii personale care ilustrează etapele marcante ale carierei sale literare și academice. Aceste exponate trasează evoluția lui Blaga de la poetul satului la filosoful și dramaturgul recunoscut pe plan național și internațional.