Casa memorială „Nichita Stănescu” se află în Ploieşti, pe strada Nichita Stănescu, la numărul 1. Este casa în care poetul şi-a petrecut atât copilăria, cât şi adolescenţa şi casa în care şi-a descoperit talentul literar.

Nichita Stănescu este considerat unul dintre cei mai mari şi mai importanți poeţi ai literaturii române interbelice. Din punct de vedere literar, poetul a aparţinut poeziei anilor 1960-1970, denumită şi poezie modernistă. Critici literari ca Eugen Simion sau Alexandru Condeescu au afirmat că poetul a făcut parte dintr-o categorie rară de scriitori, aceea a inventatorilor poetici şi lingvistici.

Opera sa literară a câştigat Premiul Harder, în anul 1975, iar Academia Română l-a declarat membru post-mortem. Din păcate, dependența de alcool i-a adus sfârşitul, în anul 1983.

Casa memorială „Nichita Stănescu” a fost inaugurată în anul 2002 şi aparţine de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Casa a fost ridicată în perioada 1926-1927, la iniţiativa bunicului poetului, Hristea Stănescu. La patru ani de la finalizare, proaspăt căsătoriţii Nicolae şi Tatiana s-au mutat în această casă, iar doi ani mai târziu s-a născut fiul lor, Nichita. Casa este una modestă şi nu prea mare – este compusă din dormitor, sufragerie, birou şi bucătărie.

Cei care vizitează Casa memorială „Nichita Stănescu” au ocazia de a vedea piesele de mobilier pe care le folosea poetul. Printre acestea, se numără biroul la care Nichita îşi făcea temele, pianul la care cântă în timpul liber, dar şi patul, pe care stă la loc de cinste jucăria preferată a copilului alintat „Nini”. Dormitorul poetului încă mai păstrează din aerul pe care îl avea în anii 1940-1950, când acesta se ducea la şcoală. Au fost păstrate şi unele manuale, dar şi o pendulă, care îl anunţa de fiecare dată ora. De asemenea, peste tot în casă sunt fotografii de familie, din care copilul şi apoi adolescentul blond râde cu poftă.

Din Casa memorială „Nichita Stănescu” nu puteau să lipsească operele sale. Este expusă opera antumă, unele dintre volume având autograful poetului. Acestea au fost dăruite de Nichita familiei sau prietenilor, care, la rândul lor, le-au dăruit muzeului.

De asemenea, în casă, sunt expuse şi premiile pe care le-a luat de-a lungul vieţii, de la premiile din România (oferite de Uniunea Scriitorilor sau Academia Română), şi până la cele din străinătate (Premiul Herder, Premiul „Cununa de Aur” de la Struga şi altele). Tot aici, se găsesc şi documente în original, ca legitimaţia de angajat de la „Gazeta Literară”, diploma acordată de Societatea de Numismatică sau extrasul de la Starea Civilă.

Casa memorială „Nichita Stănescu” are şi câteva manuscrise ale poetului, unul dintre ele fiind poezia „Quadriga”, cea care l-a făcut recunoscut pe plan internaţional. În bibliotecă, şi în camera documentară, vizitatorii pot vedea toate documentele care atestă importanţa lui în literatura română, dar şi cele care au legătură cu diverse evenimente din viaţa lui. De asemenea, una dintre camerele clădirii este destinată expoziţiilor temporare, colocviilor, proiecțiilor de filme sau dezbaterilor pe diverse teme.

Casa memorială „Nichita Stănescu” este deschisă zilnic, mai puţin în zilele de luni. Programul de vizitare este 9-17, iar vizitatorii trebuie să plătească o taxă de intrare, fiind aplicată o reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Vizitând această casă, vei putea admira nu doar obiectele personale ale poetului, ci și mobilierul original, care a fost păstrat intact pentru a oferi o imagine cât mai fidelă a mediului în care Nichita Stănescu a creat unele dintre cele mai valoroase texte ale literaturii române. Fiecare cameră este plină de amintiri și de inspirație, fiind un loc de pelerinaj pentru iubitorii de poezie și admiratorii săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.