Este situată în oraşul Cradock din Africa de Sud şi este considerată principala atracţie turistică a localităţii. Aici, a locuit o perioadă de timp, între 1868 şi 1870, celebra scriitoare Olive Schreiner. Casa memorială care îi poartă numele se numără printre cele mai frumoase, dar şi mai vechi clădiri din Cradock, deşi anul construirii ei nu este încă cert – undeva între 1847 şi 1852. 

Casa memorială Olive Schreiner1

A fost restaurată din banii municipalităţii oraşului şi donată muzeului Naţional al Literaturii Engleze. Din 1986, casa memorială Olive Schreiner a fost declarată monument naţional.

Cercetătorii sunt de părere că, la origine, casa a fost ridicată după modelul unei locuinţe simple, cu trei încăperi: dormitor, living şi bucătărie. Zidurile de cărămidă erau subţiri, iar tavanul era susţinut de grinzi din lemn de conifer african. Este însă imposibil de stabilit dacă acoperişul era plat ori construit în formă ascuţită, mai ales că ambele variante erau utilizate în acea perioadă de timp în Cradock. În 1857, casei i-au fost adăugate o încăpere destinată servirii mesei şi o cămăruţă gen balcon, închisă cu geamuri mari. Acoperişul a fost înlocuit cu unul de fier, în formă plată. Astfel arăta casa la momentul în care a fost închiriată de către Theo Schreiner, fratele celebrei scriitoare.

Următoarea etapă de mărire a casei a constat în adăugarea unor noi încăperi, pe partea de vest a locuinţei – o toaletă şi o cămară – şi lărgirea bucătăriei. În 1930, casei i-a fost adăugată şi o verandă cu balustradă de fier forjat.

La momentul în care s-a decis transformarea acestei construcţii în casă memorială, locuinţa se afla în stare destul de proastă, necesitând reparaţii serioase.

Casa memorială Olive Schreiner11

Ceea ce a presupus însă şi o muncă de cercetare, pentru ca lucrările de restaurare să reflecte fidel modul în care a trăit aici Olive Schreiner.

Procesul de înţelegere a felului în care fiecare dintre aceste încăperi era utilizată a fost destul de dificil. S-au studiat numeroase fotografii vechi pentru ca personalul muzeului să poată stabili cu precizie funcţia fiecărei camere. S-a putut descoperi astfel că încăperea din stânga intrării fusese folosită ca atelier de lucru, în timp ce încăperile din dreapta intrării, dispuse în stil vagon, reprezentau un dormitor, un salon de luat cina şi, în spate de tot, livingul.

În timpul restaurării casei memoriale de către municipalitatea oraşului Cradock, a fost urmărit modelul locuinţei Schreiner, aşa cum arăta ea în jurul anului 1860. Bucătăria a fost păstrată conform funcţionalităţii ei, în timp ce micul balcon închis cu geamuri a fost restaurat pentru a semăna unui dormitor secundar, cum probabil şi fusese folosit de către membrii familiei Schreiner.

S-a ţinut cont şi de etapa de modificare a casei din 1930. Totuşi, bucătăria a trebuit un strop micşorată, pentru a face loc unui spaţiu destinat serviciilor tipice ale unui muzeu.

Casa memorială Olive Schreiner111

Lucrările de restaurare a casei memoriale Olive Schreiner au fost încredinţate Departamentului de Inginerie al primăriei şi au fost realizate sub supravegherea profesorului Dennis Radford, reprezentant al departamentului de Arhitectură al Universităţii din Witwatersrand.

Detalii din viaţa lui Olive Schreiner. S-a născut în Africa de Sud, ca fiică a unor misionari englezi. De la mama ei, Olive a moştenit pasiunea pentru literatură şi un spirit practic. În momentul în care capul familiei şi-a pierdut slujba şi a dat faliment cu o mică afacere, Olive a plecat de acasă. Avea 12 ani şi, împreună cu sora Henrietta şi fratele său Will, s-a mutat în Cradock, într-o locuinţă închiriată de fratele cel mai mare, Theo, devenit director al şcolii din localitate. Este vorba despre actuala casă memorială Olive Schreiner. După un timp, Theo şi Will au plecat din Cradock, decişi să se îmbogăţească în minele de diamante. Olive s-a angajat guvernantă. În contradicţie cu educaţia religioasă primită în familie, tânăra respingea creştinismul. Din acest motiv, a urmat o perioadă în care s-a tot mutat din oraş în oraş, în căutare de lucru. A muncit ca guvernantă în mai multe familii, dar mereu intra în conflict cu angajatorii săi pe tema religiei şi era concediată. În 1874, s-a întors să locuiască cu părinţii şi s-a îmbolnăvit de astm.

Din cauza problemelor financiare ale familiei, a trebuit să se angajeze iarăşi ca guvernantă. De-a lungul acestei perioade de timp însă s-a apucat şi de scris, iar experienţa acumulată în casa unor fermieri bogaţi a inspirat-o să scrie celebra ei carte „Povestea unei ferme africane”, în care atacă fără reţineri tratamentele injuste la care erau supuse femeile în acea perioadă. Între 1880 şi 1889 a vizitat Anglia, Franţa, Elveţia şi s-a concentrat asupra literaturii, punând pe hârtie o mare parte a operelor sale. S-a întors în Africa de Sud, unde s-a implicat activ în lupta pentru drepturile femeilor, dar s-a şi opus politicii rasiale care prevedea pedepse înjositoare pentru oamenii de culoare, în diferite contexte publice.

În 1894, s-a căsătorit cu Samuel Cronwright. Fetiţa născută la un an după nuntă a murit după numai câteva zile, iar următoarea perioadă de timp, Olive Schreiner a pierdut mai multe sarcini. S-a concentrat însă asupra scrisului.

Casa memorială Olive Schreiner1111

În 1913, s-a apucat de o carte prin care dorea să militeze pentru pacea mondială. Cartea a rămas însă neterminată, întrucât, în 1920, Olive Schreiner s-a stins din viaţă în timpul somnului.

În prezent, este înmormântată într-un sarcofag, împreună cu soţul, copilul şi câinele familiei, pe vârful unei coline, aflate în apropierea oraşului Cradock.

Turiştii pot vizita în cadrul casei memoriale Olive Schreiner biblioteca personală a autoarei şi pot admira numeroase colecţii realizate din obiecte personale folosite de ea şi de fraţii săi. Un mic spaţiu al bibliotecii este ocupat cu manuscrisele originale ale scriitoarei, cu caietele şi textele scrise de mână. Acestea se păstrează, cu mare grijă, pentru posteritate. De asemenea, există o colecţie alcătuită din copii ale tuturor cărţilor scrise de Olive Schreiner.

În interiorul casei memoriale a fost amenajat şi un soi de librărie unde se vând cărţi scrise despre şi de către Olive Schreiner, inclusiv celebra sa carte „Povestea unei ferme africane”. Pe pereţii casei memoriale au fost expuse numeroase picturi, desene, tablouri ce evocă viaţa scriitoare de-a lungul unor momente cheie.

Casa memorială Olive Schreiner11111

Tot în cadrul casei memoriale Olive Schreiner poate fi admirată şi o colecţie de picturi ce redau viaţa şi personalitatea ilustrului poet sud african, Guy Butler.
Casa memorială Olive Schreiner poate fi vizitată între orele 8.00 şi 12.45 în zilele lucrătoare şi între 14.00 şi 16.30 în week-end.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.