În anul 2008, s-au împlinit 200 de ani de la nașterea marelui înaintaș Simion Bărnuțiu. El face parte, indiscutabil, din galeria marilor personalități pe care Sălajul le-a dat istoriei.
Cinstirea memoriei unor astfel de personalități a constituit și constituie o preocupare importantă a sălăjenilor. Încă de la începutul secolului al XX – lea, sălăjenii au organizat o serie de acțiuni comemorative dedicate înaintașilor trecuți în eternitate. Acestea au constituit adevărate pelerinaje naționale.
Este și cazul comemorării lui Simion Bărnuțiu în anii 1908, 1930 și 1933. Ele pot constitui modelele de urmat pentru generația care, dupa 50 de ani de comunism, a uitat să își cinstească înaintașii. Este o datorie morală intentată de aceste generații.
Simion Bărnuțiu s-a născut pe data de 2 august 1808 în localitatea Bocșa, județul Sălaj. De aici, a plecat pentru a se forma pe plan profesional absolvind cursurile școlii primare din Șimleu și pe cele gimnaziale la Carei. În perioada 1825-1826, urmează cursurile anului de filosofie la Liceul Greco-Catolic din Blaj, iar între anii 1826-1829 a urmat cursurile teologice de trei ani, tot la Blaj.
De la 23 de ani, din anul 1831, predă istoria universală la o școală în Blaj. Nu și-a mai putut continua studiile istorice, drept consecință a unui proces în care a fost implicat. Din această cauză s-a mutat la Sibiu, unde a urmat Academia Săsească de Drepturi timp de 3 ani.
În 1848, a răspândit prin Sibiu cunoscutul său manifest în care milita pentru egalitatea națională. Tot atunci, se implică în revoluția română, fiind unul dintre principalii săi lideri. Pe 14 mai 1848, a ținut un important discurs în Catedrala din Blaj, intrat în istorie ca Discursul de la Blaj.
Muzeul Memorial „Simion Bărnuțiu” din Bocșa, intrat sub administrația Muzeului Județean de Istorie și Artă – Zalău stă mărturie activității sale fiind înființat în anul 1985. Tot în vara lui 1985, în fața muzeului, a fost dezvelit cel de-al doilea bust al lui Simion Bărnuțiu din Bocșa.
Printre exponatele permanente se numără documente originale care detaliază implicarea sa în revoluția de la 1848, precum și corespondența sa cu alte personalități marcante ale epocii.
Muzeul nu numai că servește ca un punct de referință cultural și istoric, dar este și un centru educativ vital care oferă lecții despre istoria naționalismului românesc și despre importanța activismului civic.