Ioan Mihalyi de Apşa s-a născut în data de 25 ianuarie 1844, în satul Ieud şi a fost un istoric şi membru corespondent al Academiei Regale Române. A fost fondatorul „Asociaţiei pentru Cultura Poporului Român” din Maramureş şi al departamentului Sighet al Asociaţiei ASTRA. A fost şi un luptător înfocat pentru drepturile limbii române în comitat. A fost şi colecţionar de numismatică şi obiecte vechi.

casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg

Este cunoscut pentru lucrarea sa de referinţă „Diplome maramureşene din secolele al XIV-lea şi al XV-lea” editată în anul 1900, care reprezintă o colecţie ordonată şi adnotată de material documentar despre Ţara Maramureşului istoric, şi pentru care a primit în anul 1902 Premiul Năsturel-Herescu.

placuta-memoriala-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg

Acest edificiu are un dublu rol, de casă memorială a academicianului Ioan Mihalyi de Apşa şi de muzeu de artă şi istorie locală.

masuta-sculptata-din.jpg

La parter, este amenajată o Galerie de Artă a Muzeului Maramureşului, constituită din colecţii ale unor importanţi pictori ai „Şcoli Băimărene”, precum Traian Biltiu Dancuş, Gheorghe Chivu, Vasile Kazar, sculptorul Ioan Bledea etc., provenite în mare parte din donaţii.

salon-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg

Această expoziţie adăposteşte şi lucrarea sigheteanului Hollosy Simon, fondatorului Şcolii Băimărene de Pictură, intitulată Cetatea Hustului, lucrare care a fost furată în anul 1992, împreună cu alte obiecte din muzeu. În anul 1994, este recuperată şi expusă din nou în galeriile muzeului.

masuta-cu-poze-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg

La etaj, sunt dispuse două expoziţii: Expoziţia de istorie şi cultură locală, care se concentrează pe mişcarea de emancipare a românilor şi Unirea Maramureşului cu Ţara Mamă şi Expoziţia memorială dedicată academicianului Ioan Mihalyi de Apşa.

stema-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg

Această expoziţie cuprinde piese de mobilier în stil Ludovic al XVI-lea, rococo, poze şi tablouri ale familiei Mihalyi. Camera de lucru a academicianului este păstrată în toalitate, cu biblioteca, tablourile de epocă, cărţile, documentele în original, biroul de lucru şi blazonul familiei nobiliare. Ultima încăpere din cadrul acestei expoziţii este dedicată soţiei academicianului, Sofia Mihalyi.

perete-comemorativ-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg

Fiica mai mică a academicianului, regretata domnişoară Lucia Mihalyi, fosta curatoare a muzeului a avut grijă ca aceste încăperi să fie amenejate şi păstrate corespunzător.

blazonul-familiei-mihalyi-de-apsa-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg

Casa muzeu „Ioan Mihalyi de Apşa” din Sighetu Marmaţiei este primul muzeu al Maramureşului edificat în a doua parte a secolului al XIX-lea de către unul dintre exponenţii de marcă ai ilustrei familii Mihalyi de Apşa.

birou-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg

Activitatea intelectuală a celor 4 fii ai lui Găvrilă Mihalyi de Apşa – cel Bătrân, deputat în Parlamentul de la Budapesta, iar după revoluţia din 1848 Comisar regesc peste 13 comitate, condamnat la moarte şi graţiat a fost dublată de studii serioase la marile universităţi europene, primind o aleasă educaţie în familie în spiritul moralei creştine, a dragostei faţă de neamul românesc căruia îi aparţin.

Toţi vor răzbi în funcţii înalte, de unde cu pricepere şi înţelepciune vor contribui esenţial la trezirea conştiinţei naţionale a românilor de pe aceste meleaguri, vor lupta pentru emanciparea şi propăşirea acestora.

obiecte-personale-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg

Casa sa, primul muzeu al Maramureşului, a adăpostit şi şedinţele Asociaţiunii pentru Cultura Poporului Român din Maramureş (înfiinţată la 13 decembrie 1860) al cărei mentor şi sprijinitor a fost toată viaţa, a patronat şedinţele Societăţii de Lectură Dragoşiana, întemeiată în anul 1867 şi care îşi avea sediul tot în casa sa, a susţinut şi îndrumat Preparandia (primul institut pedagogic românesc, 1862); a fost un mecenate pentru artişti fiind susţinătorul lui Simion Hollosyi şi elevilor săi, întemeietorul „Şcolii de Pictură Băimărene”, dar şi creator de şcoală la München.

sala-de-musafiri-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg

Mihalyi de Apșa a fost, de asemenea, un colecționar pasionat de numismatică și obiecte istorice, iar casa lui adăpostește o parte din aceste colecții valoroase. Aceste artefacte oferă vizitatorilor o fereastră spre trecutul complex și fascinant al regiunii Maramureș.

portret-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg

Prin activitatea și colecțiile sale, Casa Mihalyi de Apșa contribuie semnificativ la înțelegerea istoriei și culturii locale. Ea reprezintă un punct de referință pentru educația istorică și culturală, atrăgând atât cercetători cât și turiști interesați de patrimoniul Maramureșului.

sculptura-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg
portret-sculptat-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg
carte-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg
fotografii-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg
placuta-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg
inscriptie-in-piatra-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg
document-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg
masuta-de-ceai-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg
incapere-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg
harta-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg
pian-din-casa-mihalyi-de-apsa-din-sighetu-marmatiei-judetul-maramures.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.