Casa Muzeu Ţăran Leonida se află în comuna Ciocăneşti din judeţul Suceava. Localitatea a fost atestată documentar în anul 1400, iar denumirea sa provine de la meşterii care „ciocăneau” fierul pentru a realiza arme.
Ciocăneşti este cunoscut drept „satul caselor încondeiate”, deoarece toate locuinţele sunt pictate cu modele tradiţionale, inspirate de modelele cu care se încondeiază ouăle. Prima casă a fost pictată în anul 1950 şi îi aparţine Leontinei Ţăran, cea care a venit cu ideea de a-şi decora locuinţa inspirându-se din motivele populare specifice locului. Culorile predominante sunt roşu şi negru, regăsite şi în costumul tradiţional.
Metoda de decorare a fost propusă de meşterul popular Dumitru Tomoiagă, care sculptează în tencuiala casei prelucrând mortarul, cât timp este moale şi umed, pentru a fi mai uşor de modelat. După ce formele sculptate se întăresc, acestea sunt pictate şi rezultă, astfel, un joc colorat de motive populare.
În prezent, toate casele din Ciocăneşti sunt pictate cu motive populare, iar satul a devenit un punct important de atracţie turistică datorită aspectului original al locuinţelor.
Casa Leontinei Ţăran s-a transformat în muzeu, iar turiştii pot admira aici fotografii, covoare, ştergare, costume populare din zona Bucovinei şi alte obiecte tradiţionale.
Tot în Ciocăneşti, se mai află şi Muzeul ouălor încondeiate, unde poate fi vizitată o expoziţie de unelte ţărăneşti folosite în regiune şi o expoziţie cu ţesături. De asemenea, în localitate, se organizează anual două festivaluri: Festivalul păstrăvului, în luna august şi Festivalul ouălor încondeiate, în februarie.
Casa Muzeu „Țăran Leonida” este deschisă publicului pe tot parcursul anului, oferind tururi ghidate pentru vizitatori. Amplasată în inima comunei Ciocănești, muzeul este ușor accesibil și reprezintă o destinație ideală pentru cei interesați de cultura și tradițiile bucovinene. Informații detaliate despre programul de vizitare și evenimentele curente sunt disponibile pe site-ul oficial al muzeului.