Casa natala a lui Marie Curie se afla in Varsovia din Polonia, mai cu seama in partea centrala a orasului, si este una dintre cladirile care au fost distruse aproape in intregime de catre nemti, imediat dupa ce acestia au fost infranti in urma insurectiei de la Varsovia, din anul 1944. Casa in care s-a nascut si a locuit, timp de 24 de ani, Marie Curie, eminenta savanta, laureata a Premiului Nobel, a fost ridicata in secolul al XVIII-lea, iar cladirea care in prezent este deschisa publicului larg ca muzeu nu este decat o copie construita imediat dupa perioada razboiului.

Casa natala a lui Marie Curie din Varsovia1

Marie Sklodovska (1867-1934), cea mai mica dintre cei cinci copii ai familiei, cu un tata profesor de fizica la un liceu din localitate, a decis sa plece la Paris sa-si construiasca o cariera, aici studiind fizica si matematica. Tot in Paris, Marie Curie avea sa isi gaseasca barbatul cu care avea sa se casatoreasca, fizicianul Pierre Curie, cei doi oficializandu-si relatia in anul 1885.

Mai mult decat atat, cuplul lucra impreuna si la Sorbona, de altminteri, Marie si Pierre primind tot impreuna Premiul Nobel pentru fizica, in anul 1903. Insa acesta nu era singurul premiu important pe care eminenta urma sa il primeasca. De fapt, in mod surprinzator, Marie Curie primeste Premiul Nobel pentru chimie, de aceasta data, in anul 1911.

Casa natala a lui Marie Curie din Varsovia11

Interesant de mentionat este faptul ca, astfel, Marie Curie devina prima femeie care primeste prestigiosul premiu si, de altfel, primul savant care este dublu laureata la Premiul Nobel in domenii diferite, fizica si chimie. Pe langa aceste doua premii prestigioase, Marie a mai primit si alte distinctii si titluri onorifice in stiinta, drept, medicina, devenind membru onorific al mai multor societati academice de pe intreg mapamondul.

Citește și:  Top of Africa: Obiective turistice Africa de Sud - Johannesburg

Cariera ei a fost atat de mareata, incat a ajuns sa infiintele institutele radiului, de la Paris si Varsovia. Dar Marie Curie a devenit cunoscuta datorita faptului ca a descoperit doua elemente chimice radioactive, radiul si poloniul, precum si pentru activitatea sa de pionierat in domeniul radiologiei aplicate in medicina. Dincolo de toate aceste reusite, Marie Curie a trebuit sa plateasca un pret.

Casa natala a lui Marie Curie din Varsovia111

Din cauza expunerii prelungite la radiatii, Marie Curie a murit de leucemie in Franta, in anul 1934. Ea purta tot timpul in buzunar eprubete ce contineau materiale radioactive, de vreme ce altele erau tinute in sertarul biroului sau. De pilda, Marie Curie vorbea, fascinata de altfel, in jurnalul sau, despre spledida lumina albastra-verzuie pe care aceste eprubete o aruncau atunci cand camera era cufundata intr-un intuneric adanc.

In prezent, casa natala a lui Marie Curie, chiar daca a fost reconstruita, asa cum se preciza si la inceput, se afla pe strada Freta, apartinand Societatii de Chimie din Polonia. Vizitatorii pot vedea, intr-o parte a casei, un muzeu dedicat vietii si activitatii indelungate pe care Marie Curie si sotul ei, Pierre Curie, au avut-o. Important de stiut este ca acest muzeu din Varsovia este deschis in fiecare zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.