Oraşul Braşov este unul dintre cele mai interesante oraşe ale României, acest lucru datorându-se în special istoriei sale, care a lăsat în urmă nu numai mărturii scrise, ci şi mărturii fizice – clădiri şi monumente de o importanţă deosebită. Una dintre aceste clădiri este Casa Negustorilor, cunoscută şi ca Podul Batusilor sau Casa Hirscher.
Edificiul a fost construit în secolul al XVI-lea (1541 – 1547) de Apollonia Hirscher, soţia judelui de Braşov de la acea vreme. Aflată în Piaţa Sfatului, Casa Negustorilor era destinată comerţului şi a breslei batusilor. „Batus” era denumirea dată micilor negustori, care aveau ca îndeletnicire comerţul cu amănuntul. Aceştia puteau să îşi desfăşoare activitatea la parterul clădirii, unde fuseseră amenajate ateliere.
Apollonia Hirscher a ridicat Casa Negustorilor după o întâmplare care a avut, în cele din urmă, un final fericit. Fiica judelui de Braşov fusese declarată moartă şi îngropată după datini, lăsând în urma sa o mare durere. Însă, la scurt timp de la înmormântare, un gropar sărac a dezgropat mormântul în încercarea de a-i fura fetei bijuteriile cu care a fost înmormântată.
Atunci a avut parte de o mare surpriză: fata trăia, fiind până atunci în moarte clinică. Astfel, Apollonia Hirscher a promis că va ridica o clădire pentru a cinsti acest eveniment, lucru care s-a şi întâmplat. De altfel, întâmplarea a fost ilustrată într-o frescă, aceasta aflându-se în clădire.
Casa Negustorilor a fost construită într-un stil renascentist, însă stilul ei s-a mai schimbat odată cu trecerea timpului şi odată cu intervenţiile de restaurare. Edificiul este alcătuit din două pavilioane, unul destinat micilor magazine ale negustorilor şi unul pentru oficiul vamal. Sub clădire, a fost proiectată o pivniţă, mare parte din ea adăpostind vinurile sortite vânzării.
Arhitectura Casei Negustorilor a avut cel mai mult de suferit în urma marelui incendiu din anul 1689, iar aspectul actual a fost dobândit odată cu restaurările petrecute în perioada 1759-1847. După dispariţia breslelor, edificiul a avut alte întrebuinţări, astăzi, în el fiind amenajate un restaurant, o cafenea şi nişte galerii comerciale.
Casa Negustorilor reprezintă nu doar un monument arhitectural, ci și un simbol al identității și tradiției Brașovului. Este o mărturie vie a prosperității și dinamismului economic al orașului în perioada medievală și continuă să fie un reper important în peisajul cultural al Brașovului.
Situată în centrul istoric al Brașovului, Casa Negustorilor este ușor accesibilă pentru vizitatori. Oferă o incursiune fascinantă în trecutul orașului, fiind un loc ideal pentru cei interesați de istorie, arhitectură și cultură. Informații detaliate despre programul de vizitare și evenimentele organizate pot fi găsite pe site-ul oficial al clădirii.