Casa „Prinţul Eugen”, aflată pe strada Eugeniu de Savoya din Timişoara, este una dintre acele clădiri care, dacă ar putea vorbi, ar avea foarte multe lucruri interesante de spus. Chiar dacă, în momentul actual, se află într-o stare avansată de degradare, clădirea şi-a păstrat puţin din farmecul de altădată.

Casa „Prinţul Eugen” poartă numele lui Eugeniu de Savoia (sau Eugen de Savoia-Carignano), unul dintre cei mai importanţi feldmareşali din Sfântul Imperiu Roman. A devenit ofiţerul Imperiului datorită înălţimii sale: deşi a crescut pe lângă regele Ludovic al XIV-lea, din cauza staturii sale mici nu a putut dezvolta o carieră militară în Franţa.

A emigrat în Viena, unde şi-a construit o carieră militară impresionantă în serviciul Casei de Habsburg. De altfel, faptul că Austria a devenit o putere neînfricată în Sfântul Imperiu Roman i se datorează, în mare parte, lui.

casa-printul-eugen.jpg

Edificiul timişorean a fost construit în anul 1817, luând locul porţii vechii cetăţii, care a fost demolată în procesul de sistematizare a oraşului. Prinţul Eugen de Savoia a jucat un rol important pentru timişoreni, deoarece trupele sale au eliberat oraşul de dominaţia turcească. Clădirea a fost ridicată din materialele care au rămas în urma porţii demolate, iar deasupra intrării în edificiu a fost pus un basorelief ce înfăţişează vechea poartă.

Citește și:  Rezervația naturală „Pârâul Peta”: Obiective turistice Bihor

Astăzi, Casa „Prinţul Eugen” este proprietate privată, însă cei care o deţin nu au avut deloc grijă să îi conserve frumuseţea. Deşi ar putea fi declarată monument istoric, autorităţile timişorene nu pot lua nicio decizie atât timp cât este proprietate privată. Edificiul este împărţit în şapte apartamente, fiecare cu alt scop – într-unul funcţionează un magazin de antichităţi, în altul, un cabinet medical etc. Astfel, clădirea poate fi admirată numai din exterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.