Home Călătorii Obiective turistice din lume Cascada Krimml: Obiective turistice Austria – Parcul National Hohe Tauern

Cascada Krimml: Obiective turistice Austria – Parcul National Hohe Tauern

0
Krimml

Cascada Krimml se numara printre cele mai inalte cascade din Europa Centrala, fiind cea mai mare din Austria cu o inaltime de 380 metri. Se afla in mijlocul Parcul National Hohe Tauern si este a 5-a cea mai inalta cascada din lume.

Krimml1

Reprezinta una din cele mai vizitate obiective turistice din Austria cu peste 350 000 de vizitatori pe an, accesul fiind asigurat de un traseu reconditionat de catre Asociatia Alpina Austriaca (OeAV), care ofera o vedere destul de apropiata a cascadei. Traseul are o vechime de 100 de ani, fiind construit in 1835, de catre Ignaz von Kürsinger si a oferit de-a lungul timpului privelisti incantatoare “spectatorilor”. Are o lungime de aproximativ 4 kilometri si prezinta numeroase puncte de observatie si platforme de pe care turistii se pot bucura de spectacolul apei curgatoare. Exista o zona de parcare, la 10-15 minute departare de prima si cea mai joasa zona a cascade.

Odata ajunsi pe traseul mai sus mentionat, turistii trebuie sa parcurga un drum ce dureaza circa o ora si un sfert pentru a ajunge in capatul cascadei. Pentru persoanele cu disabilitati drumul se incheie la punctul de observatie Kursingerplatz. In punctele de informare se pot gasi informatii pretioase despre cascada, insa pentru o cercetare mai aprofundata se recomanda centrul de informative al OeAV, unde se gasesc numeroase carti de literatura si dvd-uri.

Cascada Krimml a fost si in atentia persoanelor interesate sa dezvolte industria energetica a apei. In secolul trecut se dorea construirea unui baraj sau dirijarea apei catre vaile invecinate. Pentru a impiedica astfel de actiuni Asociatia Austriaca a Conservarii Naturii a incercat sa o protejeze si a si reusit. In 1958, Guvernul provincial de la Salzburg declara Valea Krimml Achental ca fiind zona protejata. La nu mai mult de trei ani mai tarziu cascada este declarata ‘monument’ natural.

In 1967 aceasta minune naturala a fost premiata de catre Comitetul de Ministri al Consiliului Europei, primind Diploma Europeana a Ariilor Protejate (“European Diploma of Protected Areas”). Din dorinta de a prelungi statutul locului, Asociatia Alpina Austriaca a cumparat, in anii 1990, o bucata de pamant de 7 hectare, de la baza cascade. Aici se afla zona de intrare si de informare, fiind puse diverse panouri de afis. Dupa nenumaratele eforturi depuse, titlul a fost prelungit in 2001.

Sursa cascadei Krimml este raul Krimmler Ache, ce izvoraste din capatul Vaii Krimml Achental. Apa parcurge vreo 20 de kilometri pana ajunge sa se verse. Mai sus de locul de varsare se afla cea mai lunga si adanca vale a zonei Tauern, mai sus mentionata (Krimm Achental) unde se pot admira pasiunile alpine si pantele de piatra elvetiene pe care cresc paduri de pini.

Fauna si flora este alcatuita in principal de pasari si paduri de molizi. Aici isi au habitatul 62 de specii de pasari, 9 dintre ele aflandu-se pe cale de disparitie. De asemenea exista 327 de feluri diferite de muschi ce cresc in zona cascade. 221 sunt bryopsida, 88 liverworts, 17 sphagnum mosses si 1 rock moss (muschi de piatra).

Nivelul apei depinde de zona bazinului hidrografic Krimmler Ache ce are cam 110 kilometri patrati. Aproximativ 12% din aceasta zona este acoperita cu ghetari ceea ce o face sa aiba un flux glacial; astfel ca nivelul apei variaza pe tot parcursul zilei si de asemenea pe parcursul intregului an. In lunile iunie si iulie nivelul apei este de 30 sau 40 de ori mai mare decat in februarie. Pe timpul zilei cel mai mare nivel este intre orele 21.00 si 00.00 deoarece dureaza intre 9 si 12 ore ca gheata (in curs de topire) sa ajunga la cascada (intre zona de ghetari si zona de varsare fiind 18 kilometri).

Cascada Krimml nu reprezinta doar un obiectiv turistic cu privelisti incantatoare, ci este si o zona cu proprietati vindecatoare. Puterile ‘supranaturale’ ale cascadei au fost dezvaluite de catre cercetatori stiintifici ca avand o influenta foarte benefica asupra sistemului imunitar si asupra functionarii corecte ale plamanilor. Aici exista o concetratie ridicata a ionilor de aer negativi ce au rol de stimulare asupra imunitatii corpului, ceea ce duce la o continua imbunatatire a tracului respiratoriu si a functiilor plamanilor (astfel reactiile alergice si atacurile astmatice pot fi reduse).

In functie de pozitionare se pot afla in aer aproximativ 300 si 3 000 de perechi de ioni pe centimetru cub; in imediata apropriere a cascade s-au inregistrat valori de 70 000 de perechi de ioni.  In urma studiilor s-a putut observa ca ionii negative de aer se duc in nas si antreneaza miscarea cililor, ceea ce duce la o curatarea extreme de eficienta a mucoasei nazale si a mucoaselor ce fac parte din sistemul respirator.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version