Castelul Alexius şi Georgius Bethlen se află în localitatea Criș din judeţul Mureş şi este considerat cel mai frumos castel în stilul renaşterii transilvănene. A fost reşedinţa nobiliară şi a fost ridicat între secolele XIV-XVII.
Castelul a fost construit în mai multe etape, acesta fiind şi motivul pentru care construcţia s-a desfăşurat pe parcursul a mai multor secole. Castelul Alexius şi Georgius Bethlen este o fortificaţie în plan pătrat şi a avut chiar şi bastioane în colţuri, precum şi un turn de intrare, cunoscut sub numele de Turnul Arcaşilor. Cea mai veche parte din castel este donjonul cilindric, dispus pe cinci niveluri, ultimul având rol de punct de observaţie.
În anul 1559, Georgius Bethlen, care a fost consilierul principelui de Transilvania din acea perioadă, a adăugat un nou corp construcţiei de până atunci. El şi soţia lui, Clara de Nagykaroly, nu au reuşit să termine ceea ce şi-au propus, însă fiul lor, Michael, a avut grijă ca dorinţa părinţilor săi să fie concretizată.
În momentul actual, încă se pot vedea câteva elemente originale, cum ar fi ancadramentele sculptate, scara de onoare şi galeria cu arcade, dispusă pe 15 coloane din piatră. Din acest secol, datează şi clădirea în care se regăseşte intrarea principală.
Castelul Alexius şi Georgius Bethlen a fost întărit cu bastioane în secolul al XVII-lea, chiar de către Alexius Bethlen, care a fost prefectul comitatului. Tot el s-a ocupat de decorarea sălilor numite “Palatul de aur”, “Camera aurită” şi “Turnul bastion de zi”.
Acestea au fost decorate cu blazoanele familiei, cu portrete, tablouri şi tapiserii. Piesele de mobilier erau unice, iar pavilionul era plin de picturi pe pereţi. Ieşea în evidenţă şi curtea castelului, care era plină de flori şi care avea amenajată şi o grădină în stil englezesc.
În castel, a fost adusă şi o tipografie de către Farkas Bethlen, care a fost un istoriograf cunoscut. Acesta a adus tipografia pentru a-şi uşura munca şi pentru a edita cărţile chiar din interiorul reşedinţei familiei lui. Ulterior, tipografia a fost dusă la Sighişoara.
Castelul Alexius şi Georgius Bethlen a fost locuit până în anul 1948, când a intervenit naţionalizarea. Atunci, au fost confiscate toate obiectele de valoare şi se spune că acestea au fost cărate timp de patru zile şi patru nopţi.
Obiectele care nu au prezentat interes au fost arse chiar în curte, iar clădirea a fost preluată de Sfatul Popular din Danes. Aşadar, anul 1848 a însemnat începutul distrugerii uneia dintre cele mai reprezentative clădiri din Transilvania.
Deşi Comisia Monumentelor Istorice a încercat de câteva ori să restaureze Castelul Alexius şi Georgius Bethlen, lucrările au fost oprite, din diverse motive. În anul 2007, edificiul şi parcul au reintrat în posesia familiei Bethlen, prin moştenitorii săi legali. Deşi l-au luat într-o stare avansată de degradare, aceştia încearcă să îi redea farmecul de altădată.
Interiorul castelului oferă o incursiune în lumea aristocrației transilvănene, cu săli amplu decorate, tapiserii impresionante și mobilier de epocă care reflectă stilul de viață regal de odinioară. Fiecare cameră este o mărturie a bogăției culturale și a influențelor artistice care au modelat acest loc, de la portretele nobililor la frescele care decorează pereții.