Castelul Bathyany se află în localitatea Aleşd din judeţul Bihor, la o distanţă de 38 de kilometri de municipiul Oradea. Acesta a fost construit în anul 1894, în stil baroc, de către contele Iosif Bathyany, pe domeniul Aleşdului, donat în 1779 de către împărăteasa Maria Tereza. Pe lângă familia Batthyany, în zonă, mai aveau terenuri în proprietate şi familiile Bethlen, Zichy, Richter şi Iacob.

În perioada Primului Război Mondial, castelul Bathyany a fost ocupat de sârbi, fiind grav avariat. Edificiul este vândut în anul 1935 de către Keglevich Imre, ultimul moştenitor al familiei, împreună cu domeniul.

castelul-bathyanyi.jpg

Castelul Bathyany a fost cumpărat de către fosta Regină a Greciei, Elisabeta, sora Regelui Carol al II-lea al României, sub care au avut loc lucrări de renovare şi consolidare. După plecarea sa, în anul 1948, statuile din parc şi biblioteca au fost distruse. Zece ani mai târziu, castelul devine azil de bătrâni, iar în perioada 1966-1983 a găzduit un orfelinat.

Citește și:  Statuia lui Eftimie Murgu din Lugoj : Obiective turistice Timiş

În anul 2004, clădirea a fost declarată monument istoric, iar în prezent se află în administrarea Primăriei Aleşd şi este sediul unui spital.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.