Castelul Bethlen din Sânmiclăuș este unul dintre castelele care au aparţinut familiei Bethlen, o familie cu o puternică influență în Transilvania. Edificiul se află în judeţul Alba, însă familia Bethlen a avut castele şi în judeţele Bistriţa-Năsăud (localitatea Arcalia), Mureş (localitatea Cris) şi Braşov (localitatea Racoş). Un alt castel din judeţul Alba, care a aparţinut nobililor Bethlen, se află în Cetatea de Baltă.
Cel care a ridicat Castelul Bethlen din Sânmiclăuș a fost Miklos Bethlen, fiul cancelarului Janos Bethlen. Acesta avea ca pasiune şi arhitectura, el fiind cel care a proiectat planul clădirii. Pe lângă arhitectură, tânărul Miklos avea şi pasiuni politice: a apărat dintotdeauna drepturile protestanţilor şi a luptat pentru păstrarea independenţei Transilvaniei. Edificiul a fost ridicat în perioada 1668-1683, într-o combinaţie a stilurilor renascentist şi baroc.
Iniţial, Castelul Bethlen din Sânmiclăuș era înconjurat de un zid de apărare, prevăzut cu cinci bastioane şi înconjurat de un șanț cu apă. Cu timpul, însă, şanţul s-a astupat, iar zidul şi bastioanele au fost demolate sau s-au prăbuşit. Interiorul clădirii este unul deosebit, care mai păstrează, chiar şi astăzi, ceva din eleganța trecută. Scara interioară are formă de spirală, iar ferestrele şi uşile prezintă decoraţiuni din piatră. De altfel, ancadramentele din piatră se pot observa la tot pasul.
Castelul Bethlen din Sânmiclăuș a intrat în posesia familiei Bruckenthal în secolul al XIX-lea, care l-a renovat şi l-a transformat în şcoală agricolă. Acest lucru nu a fost de bun augur, edificiul intrând într-un con de umbră. Regimul comunist nu a fost nici el prea blând, comuniştii neavând niciun fel de respect pentru astfel de edificii. După Revoluţie, castelul a fost cumpărat de compania Jidvei, care a promis că îl va restaura.
Deocamdată, nu au fost începute lucrări în acest sens, însă compania susţine că ele vor începe cât de curând. După renovare, spun cei de la Jidvei, Castelul Bethlen îşi va recăpăta strălucirea demult pierdută. Castelul nu este deschis spre vizitare, însă el poate fi văzut din exterior. Cu puţin noroc şi prin bunăvoinţa celor de acolo, turiştii pot primi şansa de a-l vedea şi în interior.
Castelul Bethlen din Sânmiclăuș oferă vizitatorilor o oportunitate rară de a experimenta viața aristocratică transilvană. Tururile ghidate oferă insight-uri despre istoria familiei Bethlen, arhitectura castelului și importanța sa în contextul istoric mai larg al Transilvaniei.