Castelul Chenonceau este cel mai faimos dintre castelele de pe Valea Loarei din Franta, o adevarata opera de arta, unde stilul si eleganta sunt de necontestat. Castelul a fost construit pe malurile raului Cher, langa localitatea Chenonceau. Arhitectural, castelul se compune din 3 parti: un turn, un edificiu in stil renascentist cu turnuri si o mare galerie care traverseaza raul Cher. De asemenea castelul este inconjurat de un mare parc si gradini foarte frumoase.
Initial exista un alt castel (din sec. al XIII-lea) din care s-a pastrat doar Turnul de Marques (unde astazi se afla un magazin de suveniruri). In anul 1515, Thomas Bohier a distrus vechile edificii si a construit noul castel. Toate lucrarile de constructie erau facute dupa ideile sotiei sale Catherine Briconnet. Scopul castelului era de a gazdui nobilimea franceza, astfel in doua ocazii a fost gazduit si regele Francisc I. Mai tarziu, dupa confiscarea frumosului edificiu de catre regele Francisc I, castelul a fost condus de Montmorency, in numele regelui.
Datorita povestii lui, Castelul Chenonceau a fost numit ,,Castelul Doamnelor”.
In 1547 castelul este daruit de regele Henri II amantei sale, Diane de Poitiers, care era foarte frumoasa. La moartea acestuia, regina Caterina de Medici a preluat castelul si a fortat-o pe Diane de Poitiers sa se mute in apropiere (la Anet unde a murit in 1566). In 1560, Francisc II a devenit rege si mama Caterinei de Medici a organizat la castel primul spectacol de focuri de artificii vazut in Franta.
Dupa moartea Caterinei de Medici, Louise de Lorraine-Vaudemont devine noua proprietara a castelului. Cand sotul ei regele Henri III moare, ea intra intr-o depresie si transforma castelul intr-un loc sumbru si linistit, face o camera cu decoratiuni in alb si negru (de inmormantare). Ea a fost numita Regina Alba, fiindca a purtat doliu regal in alb, pana la sfarsitul vietii. Mult mai tarziu, in secolul al XIX-lea, Castelul Chenonceau a fost restaurat, camera in alb si negru a fost eliminata.
In 1733, Madame Louise Dupin a devenit proprietara castelului, l-a folosit ca loc de distractii si baluri. Aici erau invitati: Montesquieu, Voltaie, Georges Buffon, Pierre de Marivaux, Bernard Bovier de Fontanelle, Jean-Jacques Rousseau si altii. Madame Louise Dupin a salvat castelul de la distrugere in timpul Revolutiei Franceze, aici existand singurul pod de trecere din zona peste raul Cher, pe o distanta de cativa kilometri.
In 1944, o bomba a cazut in apropierea capelei distrugand ferestrele originale, iar acestea au fost apoi reconstruite. Castelul este renovat in 1951 de familia Menier, si de asemenea sunt refacute si gradinile (afectate de inundatie in 1940).
In interior, Castelul Chenonceau pastreaza mobilierul in stil renascentist si picturile din secolul al XVI-lea si al XVII-lea (realizate de maestrii Correggio, Primatice, Tintoretto, Rubens, Nattier, Van Loo, H.Rigaud, Zurbaran).
In edificiul cu cupola se afla Muzeul figurilor de ceara, cu personaje din ceara (care au locuit la castel): Catherine Briconnet, Diane de Poitiers, Caterina de Medici, Marie Stuart, Louise de Lorraine, Madame Louise Dupin, Madame Pelouze si altele.
La parter se pot vizita: Vestibulul, Sala Garzilor, Biroul Verde, Galeria, Camera Dianei de Poitiers, Scara, Camera lui Francisc I, Capela, Biblioteca, Salonul Lui Ludovic XIV, Bucatariile.
La primul etaj se afla: Sala celor cinci regine, Salonul lui Catherine Briconnet, Sala stampelor (cu o colectie de stampe, desene, imagini ale castelului din anul 1560 pana in sec. al XIX-lea), Camera lui Cesar de Vendome, Camera Gabriellei d’Estrees. Sala celor cinci regine este dedicata celor doua fiice si trei nurori ale reginei Caterina de Medici: Marie Stuart, Marguerite de France, Louise de Lorraine, Elisabeta de Austria, Elisabeta a Frantei.
La etajul al doilea se gasesc: Salonul si Camera Louisei de Lorraine.
Castelul Chenonceau are doua gradini si un labirint circular. O gradina este dedicata Dianei de Poitiers si alta Caterinei de Medici (care au condus castelul la momente diferite). In gradina Dianei de Poitiers se observa planul simplu (al arhitectului Philibert Delorme) cu alei ce formeaza 8 triunghiuri de iarba verde, unde sunt plantate tufe rustice, violete, pomi fructiferi etc. In gradina reginei Caterina de Medici erau crescuti viermi de matase (introdusi in Franta chiar de regina).
Labirintul a fost construit de Caterina de Medici si are in centru un chiosc, de unde se poate admira tot labirintul. Are o suprafata de 1 ha si o inaltime de 1,3 m, format din arbusti de Taxus baccatta si frumoase vase decorative realizate din metal. Vara, daca se face o plimbare pe inserate in gradinile castelului, te impresioneaza jocul de lumini (care a fost proiectat de Pierre Bideau, autorul luminilor de la Turnul Eiffel).
Galeria de peste pod, care traverseaza raul Cher, lunga de 60m si lata de 6 m are 18 ferestre. Era folosita ca sala de baluri si spatiu pentru diferite serbari. Pe Turnul de Marques este o inscriptie cu initialele TBK (semnifica Thomas Bohier si Briconnet Katerine). Aceasta inscriptie este si in alte locuri ale castelului. Alaturi de Turn se afla o fantana cu emblema specifica familiei Marque, o himera si un vultur.
,,Eleganta arhitecturii de la Castelul Chenonceau este robusta si dulce, calmul sau este melancolic, fara plictiseala si amaraciune” (Gustave Flaubert).