Exista atatea locuri minunate pe intreg mapamondul, incat este aproape imposibil sa nu fi auzit de ele, ori, cel mult, sa le fi vizitat sau ne fi dorit sa le vedem si, de ce nu, sa facem unele dintre cele mai frumoase fotografii din portofoliul nostru personal. Frumusetea si deopotriva, frumusetea unor astfel de locuri se intretine destul de dificil, sa nu mai spunem ca si promovarea face parte dintr-un fel intretinere, aceasta din urma cumulandu-se, de fapt, in conservarea propriu-zisa. Cu alte cuvinte, atunci cand un monument se afla vizibil intr-o stare buna, inseamna ca acesta este si promovat pe masura.

Castelul Corfe1

Europa este considerata continentul regilor si, bineinteles, a fortificatiilor impunatoare si impresionante. Tocmai de aceea, recent s-a facut un top al celor mai spectaculoase castele din Europa. In top a intrat, suprinzator si contrar atentiei pe care autoritatile i-au dat-o fortificatiei, si Castelul Peles, descris, cum altfel decat unul dintre cele mai reprezentative monumente ale Romaniei. De fapt, tara noastra sta foarte bine la acest capitol, mai prost sta insa la conservarea si promovarea unor monumente care ne-ar aduce in vistieria statului venituri mai mult decat considerabile. Totodata, putem lua exemplele tarilor care valorifica pana si ruinele, putinele ziduri care au mai ramas in picioare.

De la legende incredibile pana la inscriptiile sumare de pe ziduri, castele Europei adapostesc surse importante de bani, fara de care turismul ar fi doar un concept. Din nefericire, pentru o buna parte din obiectivele turistice din Romania, e drept ca turismul reprezinta un concept, care isi implineste menirea numai pe hartii. Pentru statul roman, exemplele unor tari precum Germania, Franta sau Anglia nu sunt demne de luat in seama. Si daca tot am ajuns la Anglia, am ales sa vorbim despre Castelul Corfe, de asemenea, considerat unul dintre cele mai spectaculoase castele din Europa. Pe langa faptul ca arata precum o ruina, ce-i drept, impunatoare, autoritatile au stiut ca importanta istorica si, mai ales, dorinta unora de a vizita monumente in care istoria sta marcata trebuie valorificate si vehiculate deopotriva.

Castelul Corfe11

Localizat in regiunea Dorset, respectiv in satul cu acelasi nume, Castelul Corfe din Anglia dateaza inca din secolul al XI-lea. Chiar si asa, unii istorici englezi afirma ca fortificatia exista cu mult timp inainte, chiar din secolul al X-lea, cand Edward the Martyr a fost asasinat chiar in acel loc. De fapt, mare parte din afirmatiile care s-au vehiculat in jurul acestui castel se datoreaza unei strategii de promovare bine pusa la punct. In sfarsit, vom spune ca fortificatia dateaza din secolul al IX-lea, asa cum s-a stabilit, pe baza unor documente, acum mai bine de 1000 de ani.

Oricum, spusele difera, ceea ce conteaza este faptul ca inca mai exista dovezi notabile, respectiv ruinele unui castel, altadata impresionant. Si tocmai misterul este cel care ii face pe eventualii turisti sa devine interesati de aceasta fortificatie. De asemenea, trecutul zdruncinat constituie unul dintre considerentele care stau la baza numarului mare de turisti. In pofida faptului ca din Castelul Corfe au mai ramas doar ruinele, acestea din urma sunt considerate de-a dreptul impresionante.

Castelul Corfe111

Mai mult decat atat, peisajul, in zilele sale mai bune, poate crea fiori turistilor mai infricati din fire, ceea ce se si cauta de altfel. Cand ceata coboara asupra intinderii, ruinele nu mai par ruine, ci, mai degraba, acestea par zidurile impunatoare ale unui castel misterios, care a rezistat timpului. Satul este cumva vegheat, de undeva de sus, de Castelul Corfe, iar imprejurimile, la randul lor, lasa impresia ca inconjoara impresionantele ruine numai pentru a le proteja, nicidecum pentru a le ascunde.

Cei interesati de istoria acestui loc, trebuie sa stie ca in timpul restaurarii, a fost descoperita o usa, care, pana la acel timp, a ramas ascunsa si care, dupa cum s-a spus, a fost pusa acolo la ordinul lui Henry I al Angliei. De fapt, s-a mai spus ca, in acele vremuri, Castelul Corfe ar fi fost unul dintre cele mai importante locuri din intreaga Anglia. Si in secolul al XVI-lea, Castelul Corfe a fost unul dintre cele mai importante locuri din Anglia. Regina Elizabeta I a Angliei i-a vandut fortificatia, in cele din urma, lui Christopher Hatton. Pe de o parte, trebuie sa spunem ca fortificatia a servit drept vistierie regala si, mai apoi, drept inchisoare.

Castelul Corfe1111

In sfarsit, chiar in acea perioada, si-anume in timpul in care a fost restaurat, Castelul Corfe a trecut prin momente nu tocmai prielnice. De pilda, in anul 2004, a fost inchis turistilor, reluandu-si circuitul abia in 2008. Riscul era iminent: ruinele se putea prabusi oricand, distrugandu-se, astfel, si structura care mai ramasese. Din fericire, Castelul Corfe a fost restaurat si deschis, in cele din urma, tuturor turistilor. Mai mult decat atat, impresionanta fortificatie din Dorset primeste an de an peste 150.000 de turisti. Intr-un top al celor mai vizitate locuri istorice, Castelul Corfe ocupa locul 10, in anul 2010, fiind vizitat de peste 190.000 de turisti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.