Cine nu cunoaște povestea lui H.H. Holmes, primul și poate cel mai inventiv criminal în serie american, poate nega afirmația din titlu. Căci cum ar putea viața reală să fie mai interesantă, mai dramatică, mai înspăimântătoare și mai inventivă decât ficțiunea? Însă așa cum artiștii transformă semințele lor în idei și apoi în opere originale, există “artiști” de un alt tip, psihopați ce transformă visele lor morbide în realități mai înspăimântătoare decât orice ficțiune horror.

Au trecut peste 100 de ani și totuși povestea criminalului sadic și inventiv H. H. Holmes este și astăzi spusă cu teroare. Este cu atât mai impresionantă (în sens negativ), cu cât faptele chiar s-au petrecut.

Casa Crimei și H. H. Holmes, criminalul sadic și inventiv

Casa Crimei
Casa Crimei

 

Pe numele original Herman Webster Mudgett, cel ce va ajunge un nume înspăimântător în istoria crimei se naște în anul 1861. De copil arata o pasiune morbida pentru disectie. A studiat medicina și a devenit doctor, însă s-a mutat din New York în Chicago, în urma unor probleme legate de furtul și vinderea de cadavre școlilor de medicină și de colectarea banilor de asigurare după ce desfigura cadavre, pretinzând că fuseseră victimele unor accidente. În Chicago va conduce o companie ce se ocupa de produse medicinale și își va lua un nou nume, sub care va întreprinde diverse afaceri dubioase.

Se pare că la exterior, Mudgett afișa o personalitate atractivă, ca atâți alți criminali psihopați. Femeile erau atrase de el, devenindu-i rapid victime (și nu doar în amor). Se pare că a avut mai multe soții, multe dispărând ciudat.

Luându-și numele de doctor Henry Howard Holmes (H. H. Holmes), va decide să deschidă o mică farmacie și un hotel în Chicago. Hotelul va crea istorie, rămânând cunoscut sub numele de Castelul Crimei. Holmes a creat un plan arhitectural inventiv, muncitorii ce lucrau fiind rapid schimbați cu alții pentru a nu înțelege scopul lucrărilor.

În 1893 se desfășura un mare târg internațional în orașul Chicago și cu această ocazie hotelul lui, un labirint creat pentru crimă, a avut mulți oaspeți ce nu au mai plecat. Holmes însuși a mărturisit omorârea a 27 de oameni în hotel, dar se consideră că numărul este de cel puțin 200, în mare parte femei (omora angajate ale hotelului, dar și oaspeți).

De ce a rămas în istorie acest criminal sadic?

Victimele lui Holmes
Victimele lui Holmes

Deoarece a creat o casă cu adevărat ingenioasă, ce îi permitea să își chinuie și omoare victimele în moduri diverse, fără ca acestea să aibă vreo șansă de scăpare. Hotelul avea camere izolate fonic fără ferestre, coridoare secrete, trape și scări secrete, uși ce nu se deschideau decât de afară, holuri care duceau la pereți de beton. Holmes știa cum să intre în orice cameră, în timp ce oaspeții nu aveau scăpare, fiind lipsiți de orice șansă de a se ghida spre o cale de ieșire. Un tobogan avea rolul de a duce victimele la subsol, unde fuseseră amenajate o cameră de disecție, camere mici de gazare (cu perete de sticlă pentru ca victima să poată fi urmărită), un cuptor pentru incinerare și băi cu acid pentru dizolvarea resturilor.

Subsolul hotelului va fi cunoscut sub numele de Camera Torturii. Aici Holmes efectua diverse operații (de amuzament sau curiozitate științifică?) pe victimele sale. O ocupație era cea de a descărna cadavrele, vânzând scheletele școlilor de medicină.

Banii pentru hotel proveneau în mare parte în urma unor fraude fiscale, iar acestea au dus la sfârșitul Castelului Crimei și al proprietarului său sadic. Holmes a fost arestat, eliberat, dar pus sub urmărire. A fost într-un final prins și arestat pentru uciderea unui complice și a copiilor lui. Condamnat pentru omorârea bărbatului, Holmes a dat detalii și despre crimele desfășurate la Castelul Crimei, unde poliția a descoperit dovezi oribile a nenumărate crime.

H. H. Holmes va fi condamnat la moarte prin spânzurătoare în anul 1896, iar Castelul Crimei va arde din temelii. Din 2010, este anunțată apariția unui film care va spune povestea înspăimântătoare a criminalului H. H. Holmes, cu Leonardo DiCaprio în rolul psihopatului (filmul va fi o adaptare după cartea din 2003 a lui Erik Larson, The Devil in the White City. Murder, Magic and Madness at the Fair that Changed America).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.