Castelul Daniel se afla în localitatea Tălișoara din judeţul Covasna. Se pare că a fost ridicat în secolul al XVII-lea, în prima jumătate, după ce Daniel Mihaly a primit moşia de la principele Bethlen Gabor. De când a fost construit, castelul a trecut prin mai multe modificări, forma de astăzi fiind finalizată la începutul secolului XX.

Castel Daniel1

Daniel Mihaly, care era căpitanul-adjunct al Ţinutului Trei Scaune, a construit acest castel în stilul renascentist târziu, fiindu-i adăugată o aripă în stil clasic în secolul al XIX-lea.

Castelul Daniel a beneficiat de o nouă construcţie când Daniel Mihaly II, nepotul celui care l-a ridicat, a intrat în posesia reşedinţei. El a fost cel care a ridicat aripa din nord-vest, care se îmbină cu cea principală printr-un unghi de 45 de grade. Aripa a fost construită cu etaj, la parter fiind situată poarta principală.

Castel Daniel2

Extinderile au fost făcute în anul 1669, iar mărturie stă şi stema de pe faţada clădirii. În mijlocul ei, se află blazonul familiei, singurul care a fost păstrat intact. Blazonul înfăţişează o lebădă cu gâtul săgetat şi sunt prezente şi iniţialele M.D. de la Daniel Mihaly, respectiv H.I. de la Haller Judit, soţia acestuia.

În partea superioară, a fost sculptat anul în care a fost realizată stema şi deviza familiei, “Deus Providebit”, adică “Dumnezeu va purta de grijă”. Zece ani mai târziu, aripa principală a mai primit un etaj, eveniment comemorat de stuctura prezentă pe aripă.

Castelul Daniel a fost preluat, în secolul XX, de către baronul Rauber Nandor, care a făcut câteva modificări, printre ele numărându-se reorganizarea camerelor. Ultima renovare finalizată a fost făcută atunci când castelul a revenit în posesia familiei Daniel, prin intermediul Mariei Rauber, soţia lui Gabor Daniel.

El a fost cel care i-a adăugat aripa clasicistă, în anul 1884, şi tot atunci s-a sculptat în teracotă blazonul familiei. La sfârşitul secolului al XIX-lea a fost construită terasa, pe faţada stradală, terasa proiectată de arhitectul Jeno Draskoczy.

castelul-daniel.jpg

Colectivizarea a însemnat transformarea Castelului Daniel în spaţiu pentru birouri, printre altele. Piesele de mobilier ale familiei au fost date dispărute şi în interiorul lui au fost amenajate, pe rând, un depozit de cereale şi unul de chimicale. În momentul actual, castelul are proprietari noi, care încearcă să îl renoveze şi să îi redea strălucirea de altădată.

Astăzi, Castelul Daniel nu este doar un punct de reper pentru istoria și arhitectura românească, ci și un centru de atracție turistică în Covasna. Cu arhitectura sa unică și cu poveștile împletite în zidurile sale vechi, castelul atrage vizitatori din întreaga țară și din străinătate, fiind un exemplu splendid al patrimoniului cultural transilvănean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.