Home Călătorii Obiective turistice din România Castelul Foișor – bijuteria regală a Sinaiei

Castelul Foișor – bijuteria regală a Sinaiei

0

Castelul Foişor se află în Sinaia, judeţul Prahova, chiar în apropierea Castelului Pelișor. A fost construit pentru a servi drept cabană de vânătoare, însă faptul că a fost ridicat înainte de Castelul Peleș i-a făcut pe membrii familiei regale să locuiască aici, până în anul 1883 când Peleşul a fost finalizat.

Castelul, cunoscut şi sub denumirea de “Casa de Vânătoare Pelișor”, este o construcţie impresionantă, dar care, din păcate, nu a putut fi vizitată niciodată. Asta pentru că este o reşedinţă rezidenţială, aparţinând protocolului de stat. Edificiul are 42 de camere şi are o importanţă istorică deosebită şi datorită faptului că în el a fost născut Regele Mihai.

Clădirea de astăzi a fost construită în perioada 1932-1933, deoarece primul castel a fost devastat de un incendiu. Castelul Foişor a fost construit din banii Regelui Carol I, care a refuzat vehement să ia bani din Lista Civilă şi, astfel, să pună la dispoziţia statului castelul şi întregul domeniu de la Sinaia.

Carol I a fost singurul rege al României care a locuit în acest castel, iar după moartea sa i-a revenit fiului său, Regele Ferdinand. Acesta l-a lăsat, la rândul lui, Regelui Mihai, până când a fost nevoit să abdice.

În timpul regimului comunist, Castelului Foişor i-a fost adăugată o aripă în partea de est. Odată cu noua aripa s-au amenajat, în interior, şi câteva birouri, sufragerii pentru primirea oaspeţilor şi chiar o sală de teatru, de dimensiuni mici.

În anul 1966, Nicolae Ceauşescu a mărit din nou castelul, dorinţa lui fiind aceea de a-şi construi propriul palat care să fie mai mare şi mai impunător decât castelele vecine. În plus, în ultimii ani ai regimului, Ceauşescu a hotărât să să închidă toată zona, pentru ca nimeni să nu îi desluşească planurile.

După căderea regimului comunist, Castelul Foişor a rămas al statului, în timp ce Peleşul şi Pelișorul au fost redeschise în scop turistic. Familia regală a dat în judecată statul, pentru a-şi putea revendica cele trei clădiri. Deşi statul român oferise 30 de milioane de euro pentru a putea păstra în continuare domeniul, Regele Mihai a refuzat şi a câştigat, în cele din urmă, procesul.

Chiar dacă acum sunt trecute pe numele lui, Regele Mihai a hotărât ca Peleşul să fie folosit ca muzeu în continuare. Pelișorul este şi va fi folosit de familia regală de fiecare dată când va avea nevoie, iar Castelul Foişor a rămas protocolului de stat, pentru ca autorităţile să primească aşa cum se cuvine oaspeţii de seamă care vin în România.

Arhitectura Castelului Foișor combină elemente tradiționale românești cu influențe occidentale, creând un amestec vizual impresionant care reflectă gusturile și preferințele estetice ale epocii regale. Designul său interior, precum și amenajările exterioare, sunt bine conservate, oferind o imagine vie a vieții aristocratice din trecutul României.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version