Castelul Frederiksborg a fost botezat dupa numele regelui Frederick al II-lea al Danemarcei, cel care a pornit lucrarile de constructie la acest impresionant edificiu in anul 1560. Numai ca nu este doar meritul regelui Frederick al II-lea, ci si al fiului sau, Christian al IV-lea, care a proiectat planul palatului. De altminteri, acesta avea sa si continue lucrarile de constructie intre anii 1602 si 1620.
Castelul Frederiksborg a fost ridicat in stilurile olandez si renascentist francez, turnurile cu scari in spirala, acoperisurile superbe din cupru, frontoanele asemenea, splendide, si decoratiunile din gresie au contribuit la acest amestec fermecator de stiluri arhitectonice. Constructia este cu atat mai importanta din punct de vedere istoric si cultural deoarece ilustreaza stilul lui Christian al IV-lea, reflectand gusturile sale in materie de arhitectura, precum si inclinatiile spre acest domeniu artistic. De-a lungul existentei sale, castelul a avut mai multe roluri sau scopuri, chiar si in prezent jucand un rol extrem de important pentru Danemarca.
Inca din anul 1648, intre zidurile acestui castel aveau loc tot felul de ceremonii, una dintre cele mai cunoscute fiind ungerea si incoronarea noilor regi. Unele dintre cele mai cunoscute ceremonii de incoronare au fost cea a lui Christian al VI-lea si a Sofiei Magdalena de Brandenburg-Kulmbach din anul 1731, cea a Julianei Maria de Brunswick-Wolfenbuttel, consoarta a lui Frederick al V-lea, din anul 1752, ori cea a lui Christian al VIII-lea si a lui Caroline Amalie de Schleswig-Holstein din anul 1840.
Si, de pilda, in capela palatului inca mai au loc casatorii regale, aceasta structura servind cavalerilor din Ordinul Dannebrog si celor din Ordinul Elefantului. Din nefericire insa, Frederiksborg a trecut si prin perioade mai putin fericite. Astfel, in anul 1859, cand Frederick al VII-lea se afla acolo, a izbucnit un incediu care a distrus o mare parte din frumoasa constructie.
Cu toate acestea, s-a gasit de cuviinta demararea imediata a lucrarilor de reconstructie, ca mai apoi, in anul 1864, exteriorul castelului sa fie finalizat. Important de mentionat este faptul ca aceste lucrari de reconstructie nu ar mai fi fost demarate atat de rapid daca filantropul Jacob Jacobsen nu facea cateva donatii considerabile. Dupa aceasta perioada dificila, atat pentru familia regala daneza, cat si pentru autoritati, Castelul Frederiksborg devine, in anul 1878, Muzeu National de Istorie.
Astazi, aceasta constructie splendida adaposteste si o galerie de arta, de altfel, cea mai importanta colectie de portrete si de tablouri istorice din tara. Pe langa aceasta colectie, se mai afla aici si busturi, fotografii cu personalitati daneze si nu numai, dar si diferite desene. Mai mult decat atat, in anul 1993, a luat fiinta o colectie moderna, in urma revocarii unui vechi decret care interzicea categoric folosirea portretelor si ulterior prezentarea lor, ale unor oameni in viata. Trebuie mentionat, de asemenea, ca Frederiksborg, aflat in orasul Hillerød, este cel mai mare palat renascentist din Scandinavia. Arhitectura renascentista si lacul de langa castel, superbele gradini baroc si artele frumoase creeaza un loc idilic, reprezentativ intrutotul pentru frumoasa Danemarca.