Castelul Glamis se afla in satul Forfar, in Angus, Scotia, impresionanta constructie fiind caminul familiei lui Elizabeth Bowes-Lyons, raposata regina mama, precum si locul de nastere al printesei Margaret. Edificiul constituie subiectul uneia dintre cele mai cunoscute si deopotriva terifiante legende cu fantome. Mai mult decat atat, Castelul Glamis este si locul unde Shakespeare a situat actiunea celebrei sale piese Macbeth, acesta fiind, de fapt, Thane de Glamis (sef de clan, innobilat baron de Glamis), in vreme ce pata de sange care poate fi vazuta in camera regelui e considerata a fi sangele regelui Malcolm al II-lea, cronicile consemnand ca acesta a fost atacat si ucis la Glamis, in anul 1034.

Castelul Glamis1

Chiar si asa, cel mai cunoscut locuitor al castelului este Monstrul din Glamis, o faptura copil atat de infricosatoare ca aparenta, incat familia a decis sa-l tina inchis in niste camere izolate, construite la moartea acestuia. In fapt, aceasta faptura considerata a fi un monstru in adevaratul sens al cuvantului era un copil.

Ba chiar, se spune ca, in acest castel, mai exista si o alta camera inchisa in care unul dintre lorzii de Glamis juca carti in absolut toate zilele de duminica, intrarea in aceasta incapere fiind strict interzisa. Legenda spune ca aparea un strain si cei doi se asezau la jocul de carti, iar ceea ce este de-a dreptul infricosator este faptul ca acest strain era chiar Diavolul, fiind intruchipat in tot felul de ipostaze. Totodata, o alta legenda care circula in jurul acestui loc ne spune ca aceeasi incapere a fost, cel mai probabil, ultilizata pentru a-i incarcera si a-i lasa sa moara de foame pe cei din famila Lindsay, care ajunse la castel cu un scop precis, si anume sa ceara protectie impotriva inamicilor sai.

Castelul Glamis11

Numai ca impresionantul edificiu este scena si multor altor povesti, una dintre acestea sustinand ca, in interiorul castelului, se se afla Gray Lady (Doamna Cenusie), care bantuie o capela, dar si o White Lady (Doamna Alba), care ar putea fi o membra a familiei arsa pe rug in secolul al XVI-lea, sub acuzatia de vrajitorie. Acestea ar fi, potrivit legendelor, fantome ale unor persoane care nu au reusit, dupa moarte, sa-si gaseasca odihna.

In sfarsit, desi Castelul Glamis este vizitat an de an de mii de turisti datorita legendelor vehiculate, constructia in sine se bucura de elemente arhitecturale deosebite, printre care amintim de turlele romantice si crenelurile din gresie rosie. Turistii care au in gand sa viziteze castelul trebuie sa stie ca edificiul construit aici mai tarziu a fost, initial, cabana regala de vanatoare. Mai tarziu, si anume in anul 1372, regele Robert al II-lea a cedat cladirea lui sir John Lyon, care se casatorise cu fiica regelui, Joanna. In anul 1445, fiul lor a devenit lord Glamis si, dupa spusele unor istorici, el ar fi construit castelul original, extins mai apoi in secolul al XVII-lea, cand familia a dobandit comitatele Strathmore si Kinghorne.

Castelul Glamis111

Iar ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca lordul Glamis si-a schimbat numele in Bowes-Lyon dupa ce s-a casatorit cu o bogata mostenitoare din familia Bowes, din Anglia, insa statutul castelului, cat si numele au ramas neschimbate. Astazi, castelul este deschis publicului larg, precum si minunatele gradini, printre care si cea italiana, construita in anul 1990 la ordinul Cecilliei, cea care a fost mama raposatei regina-mama. In final, un sfat turistilor dornici sa viziteze Castelul Glamis din Forfar, Scotia, ar fi sa vada edificiul la lasarea serii, cand zidurile luminate par sa prinda viata sub forta povestilor infricosatoare ce circula in zona de sute de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.