La numai 48 kilometri de sud-estul Londrei se afla Castelul Hever, mai precis in idilicul sat cu acelasi nume, langa Edenbridge, Kent. Acesta este, de asemenea, locul in care Henric al VIII-lea a curtat-o pe celebra Anne Boleyn, castelul fiind o combinatie omogena intre stilul tudor si luxul eduardian, atat de des adoptat de constructiile din acea perioada. Initial o casa de tara, castelul a fost construit in anul 1270, avand o un loc special destinat paznicilor, situat la poarta, precum si o minunata curte inconjurata de un zid gros. Abia dupa doua sute de ani, casa de la tara a fost transformata de instarita familie Boleyn (isi pronuntau numele Bullen), intr-o resedinta cu totul si cu totul speciala, ce era aparata de zidurile exterioare, impunatoare si din piatra.
Capul familiei de pe vremea lui Henric al VIII-lea era Sir Thomas Boleyn. Acesta avea doua fiice, Mary si Anne. Inevitabil, cele doua surori au inceput sa-i atraga atentia regelui, el parand sa-si dea tot mai mult interesul fata de soarta celor doua. De pilda, in cele din urma, Mary a devenit metresa regelui pentru o buna bucata de timp, insa Anne, crescuta la Hever, a insistat ca, in schimbul favorurilor sale, regele sa o ia de sotie. In cele din urma, Henric a acceptat insistentele lui Anne, chiar daca, sa spunem asa, cel care a insistat la inceput a fost insusi regele, prin comportamentul si interesul sporit fata de cele doua surori, in special fata de Anne. Casatoria celor doi a culminat in generarea unor raspunsuri neasteptate in societate, suprinzatoare chiar, cum ar fi, de pilda, aparitia Bisericii Angliei si desfiintarea manastirilor.
Numai ca Anne nu a reusit sa-i dea lui Henric un mostenitor de sex masculin, de aici, aparand si tensiunile in cuplu. De fapt, problemele erau mult mai mari decat atat, Anne ducand o viata denaturata. De fapt, e putin spus denaturata, mai ales ca, la acele vremuri, putine erau capetele incoronate care sa nu duca o asemenea viata. Acuzata de adulter si de legaturi cu fratele ei si cu altii, Anne a fost decapitata in 1536. Si tocmai, proportiile scandalului au fost intr-atat de mari, incat nicio persoana de la curte nu l-a putut indupleca pe rege in favoarea celei care-i fusese sotie.
Ba mai mult decat atat, intreaga curte discuta despre inclinatiile denaturate ale lui Anne Boleyn, poate si din cauza faptului ca nu reusise sa-i daruiasca un mostenitor de sex masculin lui Henric al VIII-lea. In prezent, Castelul Hever este vizitat de turisti tocmai datorita acestei persoane controversate din istorie, locul inca purtand amprenta acelor timpuri. Un exemplu graitor in acest sens este cartea de rugaciuni ce se afla in castel si pe care a tinut-o in mana in ultimele ei clipe, precum si alte lucruri care amintesc de ea si de Henric. Despre natura relatiei celor doi s-au scris foarte multe, pe marginea acestui subiect vehiculandu-se tot felul de teorii, care mai de care mai fantasmagorice.
In sfarsit, Castelul Hever a fost daruit apoi Annei de Cleves, cea de-a patra sotie a lui Henric. Nu se poate spune, insa, ca aceasta i-a adus edificiului modificari serioase, indeosebi daca ne gandim ca frumoasa constructie deja trecuse printr-un proces considerabil de schimbari. Dupa aceasta perioada, idilicul castel avea sa treaca prin momente mai putin fericite. Intre anii 1749 si 1895, Castelul Hever a apartinut unei familii, Meade-Waldo, si a cazut treptat in ruina.
Din fericire, starea degradanta a castelului a durat pana cand a fost cumparat in 1903 de milionarul american William Waldorf Astor. Acesta, excentric din fire, a cheltuit o avere si a angajat o armata de mestesugari pentru a restaura castelul, opulent si confortabil in interior, iar la exterior, inconjurat de frumoase gradini bine intretinute, precum si de un mare lac. Peisagistica era cu atat mai deosebita, cu cat si castelul completa in deplina armonie privelistea minunata.
Asa cum putem vedea si astazi, edificiul pare ca s-a ridicat din natura, ca este, pana la urma, parte a frumusetilor pe care cadrul natural le ofera acelei zone, mai ales ca William Waldorf Astor a mai construit si un sat in stil Tudor, dincolo de santul de apa. Motivul pentru care acesta a recurs la o asemenea decizie plina de opulenta a fost pentru ca isi dorea cu tot dinadinsul sa aiba un loc special amenajat unde sa-si poata caza oaspetii. Dupa moartea milionarului din anul 1919, Castelul Hever a fost mostenit de fiul sau mai mic, John Jacob Astor al V-lea. Acesta era proprietar al ziarului The Times si, ulterior, Lord Astor of Hever.
Fiul lui William Waldorf Astor nu a facut prea multe modificari, ba chiar, putem spune ca nu a facut nicio modificare, el fiind mai degraba interesat de cu totul alte lucruri in comparatie cu tatal sau. El a murit in anul 1971, familia luand decizia de a vinde proprietatea 12 ani mai tarziu. Din acel moment, mai precis incepand cu anul 1983, castelul a fost deschis circuitului turistic, locul idilic pastrand inca numeroase obiecte legate de viata Annei Boleyn si nu numai. De remarcat, dincolo de constructia impresionanta, sunt si privelistile din acest sat, cu atat mai mult cu cat constructia pare ca se integreaza perfect cu imprejurimile ei.