Castelul Lăpușna se află în satul cu acelaşi nume din judeţul Mureş, la circa 70 de kilometri de Târgu Mureş. Este amplasat într-un loc feeric, în mijlocul unei păduri din Munţii Gurghiului.
Castelul a fost ridicat în doar un an, între 1925 şi 1926, şi a aparţinut familiei regale. Cei trei monarhi ai României, Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai l-au avut fiecare în posesie, până în anul 1949, când a intervenit legea naţionalizării dată de regimul comunist. După naţionalizare, a fost declarat proprietate a comunei Ibăneşti şi a devenit castel de vânătoare şi reşedinţa de vacanţă pentru cei din conducerea ţării.
În jurul Castelului Lăpușna, a obţinut Nicolae Ceauşescu cele mai mari trofee atunci când s-a dus la vânătoare. Mai mult, în anul 1984, aici a vânat cel mai mare trofeu al său, un urs pe care oamenii îl considerau a fi cel mai mare din întreaga lume. Mai mult ca sigur, acest lucru nu era adevărat, oamenii lui Ceauşescu spunând acest lucru pentru a nu-i răni orgoliul.
Astăzi, Castelul Lăpușna poate fi vizitat numai dacă turiştii se cazează în el – asta pentru că a fost transformat într-o pensiune, care oferă 40 de locuri de cazare în opt camere, unele dintre ele având regim de două stele, în timp ce altele de trei. În fiecare an, în special în perioada sărbătorilor de Paşte, castelul devine neîncăpător.
Cei care se cazează la Castelul Lăpușna nu se pot plictisi, chiar dacă acesta este situat în mijlocul sălbăticiei. Pasionaţii de pescuit îşi pot exersa talentul pe râul Gurghiu, iar cei pasionaţi de drumeţii pot alege să meargă pe traseul marcat Lăpușna – Secuieu – Seaca Mare – Bucin.
De asemenea, în apropierea castelului se află Mănăstirea Lăpușna, un lăcaş religios construit din lemn în anul 1779 şi mutat din satul Comori, pentru ca familia regală să aibă unde să se roage.
Amplasat strategic într-o pădure densă, Castelul Lăpușna nu doar că oferă un refugiu pitoresc departe de agitația urbană, ci și o perspectivă unică asupra modului în care natura și arhitectura se pot completa reciproc, creând un cadru perfect pentru povestea sa regală și post-regală.
Pe lângă valoarea sa istorică, castelul impresionează și prin arhitectura specifică perioadei interbelice, cu elemente care reflectă stilul și gustul epocii, păstrând încă urmele prezenței regale.