Castelul Lincoln împlinește anul acesta 946 de ani de la prima piatră pusă pentru ridicarea sa. Castelul a servit de-a lungul timpul drept curte regală, închisoare și instanță de judecată, iar în prezent este deschis pentru public ca muzeu. Până în primavera anului 2015, Castelul se află în restaurări, începute în 2011. Chiar și așa, se poate vizita, aceasta fiind una dintre politicile luate pentru ca turiștii să poată participa și vedea modul în care fortăreața este recondiționată.

Castelul Lincoln1

La doi ani de la Bătălia de la Hastings, în 1068, William I Cuceritorul a început să ridice Castelul Lincoln în orașul cu nume omonim din provincia Lincolnshire. Castelul a fost construit pe situl unei cetăți romane pre-existente, dar și pe locul a peste 100 de locuințe ale localnicilor, demolate pentru a face loc fortăreței.

Printre primele structuri construite a fost Lucy Tower. Localitatea era în perioada respectivă al treilea oraș din perspectiva prosperității și a importanței. Deținea chiar și propria topitorie pentru baterea monezilor. Ulterior, importanța strategică a urbei s-a redus. Fortăreața a jucat un rol important în istoria Regatului Unit de-a lungul secolelor. A fost reședința Regelui William I, fiind de asemenea unul dintre cele două castele englezești cu un sistem de apărare mult mai complicat datorită modului și locului în care a fost construit. Între 1787 – 1878 castelul a avut un rol mai puțin fast, servind drept închisoare pentru comitatul Lincolnshire precum și loc de execuție. Până în 1868 deținuții au fost spânzurați în public în incinta Castelului. De asemene, pentru a le reaminti constant prizonierilor încarcerați de soarta lor și pentru siguranța că nu se vor vedea între ei, celulele lor au fost ridicate în așa fel încât prizonierii să nu se vadă deloc între ei. Din Castel se pot vedea priveliști superbe ale orașului, vederi panoramice, precum și peisajul rural înconjurător.

Castelul Lincoln11

Muzeul deține una dintre cele patru exemplare Magna Carta semnate de Regele Ioan, în 1215. Magna Carta este un document de expremă importanță pentru libertățile umane, pentru justiția britanică, precum și pentru alte state care au preluat principiile expuse acolo. Pentru că Regele crescuse taxele și aplica pedepse aspre rău-platnicilor pentru a-și putea plăti înfrângerile din războaiele duse în afara Britaniei, baronii l-au forțat să semneze Magna Carta. Aceasta îi limita puterile pe care le deținea ca rege și stabilea pentru prima data un principiu fundamental pentru justiția britanică: „Nici un om liber nu va fi arestat sau deţinut sau deposedat de bunurile sale, sau declarat în afara legii, exilat sau lăsat într-o astfel de stare şi noi nu vom mai fi contra lui şi nimeni nu va fi contra lui fără o judecată dreaptă, în conformitate cu legea ţării”.

Principiul prezumției nevinovăției este baza justiției britanice, a fost integrat în Constituția Statelor Unite ale Americii și este parte a justiției tuturor democrațiilor moderne. Dintre toate copiile pe care Regele le-a semnat doar patru mai sunt cunoscute. Una dintre acestea este deținută de castelul Lincoln, fiind de asemenea printre cele mai bine conservate. În momentul finalizării reparațiilor, în 2015, la Castel este programat un eveniment de celebrare pentru împlinirea a 800 de ani de la sigilarea Magna Carta.

Castelul Lincoln111

Castelul Lincoln deține în colecțiile sale și Charter of the Forest (Carta de Foresta) care a fost semnată în 1217 de tânărul rege Henry al III-lea, la puțin timp după Magna Carta. Charter of the Forest restabiliea dreptul oamenilor liberi de acces în pădurile regale. În contrast cu Magna Carta care stabilea drepturile baronilor, Charter of the Forest oferea câteva drepturi, privilegii și protecție oamenilor simpli în fața abuzurile aristocrației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.