Castelul Lonyai din Medieşu Aurit este unul dintre cele mai importante obiective turistice din localitate şi chiar din întregul judeţ Satu Mare. A fost declarat monument istoric, se află pe lista monumentelor de importanță naţională, însă nu este într-o stare foarte bună.
Existenţa Castelului Lonyai este strâns legată de cea a Cetăţii Medieș. Aceasta a fost atestată încă din secolul al XIII-lea, când documentele vremii menţionau faptul că aparţinea lui Andras, fiul lui Jako Kaplyon.
După ce averea acestuia a fost confiscată, cetatea a ajuns la Miklos care era voievod al Transilvaniei. La sfârşitul secolului al XV-lea, cetatea este cucerită de familia Bathory care o va avea în posesie mai bine de un secol.
Astfel, cetatea ajunge în mâinile familiei Lonyai care devine proprietară în urma unei succesiuni. De altfel, Sigismund Lonyai este cel care transformă cetatea în castel, în anul 1630. Castelul Lonyai a fost ridicat în stilul renascentist şi atunci a fost unul din cele mai frumoase castele din toată Transilvania. După ce acesta moare, castelul este preluat de Anna, fata acestuia.
Lonyai a construit patru aripi de clădiri, dispuse pe două etaje. Curtea centrală era prevăzută cu bastioane, iar întregul complex avea în jurul său un scut de apărare, umplut frecvent cu apă, care să împiedice inamicii să urce pe ziduri.
Castelul Lonyai avea şi un turn, amplasat deasupra porţii principale şi care era mai înalt decât celelalte construcţii. Edficiul a fost reşedinţa familiei, însă soldaţii lui Sigismund Lonyai locuiau cu familia, pentru a o apăra oricând era nevoie. Aceştia stăteau în aripa de nord, iar familia, în aripa de sud. În aripile de vest şi est erau anexele gospodăreşti.
Vremurile au devenit tulburi atât pentru Castelul Lonyai, cât şi pentru Medieşu Aurit. În anul 1661, turcii năvălesc pe acest teritoriu şi, pentru că nu reuşesc să cucerească edificiul, dau foc tuturor caselor.
Nouă ani mai târziu, Anna Lonyai conduce o luptă împotriva mercenarilor germani care ocupaseră cetatea Satu Mare şi care jefuiau satele din jur. Anna şi trupa ei de nobili îi omoară pe aceştia, însă este conadamnată la moarte, iar averile îi sunt confiscate. Tot atunci, în timpul principelui Apafi, castelul este aruncat în aer.
Nici perioada care a urmat nu a fost deloc blândă cu Castelul Lonyai. Deşi ajunsese doar o ruină, în anul 1707 când a fost organizată revoluţia lui Rakoczy al II-lea, a fost incendiat.
Cu toate astea, familia Wesselenyi a cumpărat aceste ruine, în anul 1732, însă nu a reuşit să aducă edificiul la stadiul în care a fost atunci când a fost construit. După această familie, a venit rândul celor din familia Teleki să îl cumpere, dar membrii ei nu au fost prea preocupaţi de soarta sa, deşi l-au avut în posesie tot secolul al XIX-lea.
În anul 1920, regele Carol al II-lea a cumpărat Castelul Lonyai care se afla într-o stare avansată de degradare. Douăzeci de ani mai târziu, castelul a fost renovat din temelii, cu scopul de a fi transformat în spital militar pentru soldaţii germani.
Însă, în urma unui bombardament din 1944, clădirea a fost din nou distrusă, iar evenimentul încă este disputat, pentru că unii sunt de părere că armata sovietică este de vină, în timp ce alţii cred ca nemţii l-au aruncat în aer, în timp ce s-au retras din ţară.
Deşi este singurul castel renascentist din judeţul Satu Mare, Castelul Lonyai a ajuns o ruină şi nimeni nu pare că va lua vreo măsură pentru schimbarea acestui lucru. Nu au mai fost efectuate lucrări de consolidare de câţiva zeci de ani, iar dacă nu se intervine în curând, monumentul va deveni istorie.
Castelul Lonyai nu este doar o clădire veche, ci un simbol al epocii sale, fiind strâns legat de istoria locală și de evoluțiile culturale ale regiunii. Construit într-o perioadă de înflorire culturală și arhitecturală, castelul a fost martorul multor evenimente istorice importante.
De-a lungul timpului, a găzduit figuri istorice semnificative și a fost centrul multor inițiative culturale. Deși astăzi se confruntă cu probleme de întreținere, eforturile comunității și ale pasionaților de patrimoniu pot aduce o nouă viață acestui monument impresionant.