Castelul Magna Curia („Curtea Mare”) este situat în municipiul Deva, aproape de parcul oraşului, pe Bulevardul 1 Decembrie, nr. 39. Edificiul mai este cunoscut şi sub numele de castelul Bethlen, fiind cea mai veche clădire monument istoric din Deva care s-a păstrat până în prezent.

castelul-magna-curia.jpg

Pe locul unde acum se află castelul Magna Curia, în anul 1582, căpitanul garnizoanei cetăţii din Deva, Francisc Geszty, a construit o clădire ce va fi ulterior utilizată ca reşedinţă de către Sigismund Bathory, Gheorghe Basta, Ştefan Bocskay, Gabriel Bathory şi Gabriel Bethlen.

castelul-magna-curia-castelul-bethlen-din-deva-judetul-hunedoara.jpg

Locuinţa a fost modificată radical la începutul secolului al XVII-lea, sub conducerea lui Gabriel Bethlen, luând astfel naştere palatul Magna Curia, realizat într-un stil arhitectural renascentist. La începutul secolului al XVIII-lea, clădirea trece printr-un nou proces de refacere şi capătă un aspect baroc, păstrat până astăzi.

castelul-magna-curia-castelul-bethlen-din-deva-judetul-hunedoara-2.jpg

Castelul Bethlen a ajuns în proprietatea statului român în anul 1918, după Marea Unire, iar din 1938 în clădire a fost amenajat Muzeul de Istorie al judeţului Hunedoara.

Citește și:  Gara Comănești: Obiective turistice Bacău

balcon-de-la-castelul-magna-curia-castelul-bethlen-din-deva-judetul-hunedoara.jpg

În prezent, Palatul Magna Curia găzduieşte Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. În perioada 1998-2006, castelul a fost restaurat, iar la sfârşitul anului 2011 s-a finalizat şi reabilitarea corpului administrativ ce include şi o serie de depozite în care se păstrează colecţiile muzeale.

intrarea-in-castelul-magna-curia-castelul-bethlen-din-deva-judetul-hunedoara.jpg
castelul-magna-curia-castelul-bethlen-din-deva-judetul-hunedoara-imagine-cu-ferestrele.jpg
castelul-magna-curia-castelul-bethlen-din-deva-judetul-hunedoara-detaliile-deosebite-ale-balconului.jpg
castelul-magna-curia-castelul-bethlen-din-deva-judetul-hunedoara-fereastra-cu-diverse-motive-decorative.jpg
castelul-magna-curia-castelul-bethlen-din-deva-judetul-hunedoara-cladire-care-gazduieste-muzeul-civilizatiei-dacice-si-romane.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.