Castelul Malborok are aspectul unei frumoase cetati medievale construita integral din caramida, si este situat pe malul de sud-est al raului Nogat in orasul Malborok, din Polonia.

Malbork Castle1

Castelul a fost construit de Ordinul Teutonic, in Prusia (vechiul regat cucerit de Cavalerii Teutoni), si avea numele Ordensburg, apoi a primit numele de Castelul Mariei (care conducea Ordinul) sau Marienburg. In jurul castelului s-a dezvoltat orasul care a primit acelasi nume. In anul 1945, orasul revine Poloniei si castelul este numit Malborok.

Complexul castelului cuprinde: Castelul Mare (constructie realizata intre 1272-1300), Castelul Mijlociu (din 1310-1400) si Castelul Mic sau de Jos (construit la inceputul secolului al XIV-lea – 1447). Cele trei sectiuni sunt separate intre ele prin santuri si turnuri.

Castelul Mare este cea mai veche constructie si cuprinde patru edificii. Acestea au servit drept sediu de baza al Cavalerilor Ordinului Teutonilor. Castelul Mare a fost construit pe locul unei foste manastiri. Cuprinde un edificiu care a fost transformat in biserica (intre anii 1331-1344), era numita Biserica Sfanta Maria si care se continua cu Capela Sfanta Ana (unde sunt mormintele cu osemintele Marilor Maestri).

Malbork Castle11

O alta parte a castelului – cea mai mare constructie a acestuia – este o sala (unde mancau cavalerii), are doua randuri de ferestre (unele in forma de stea in stil gotic sustinuta in centru de o coloana de granit). Sala era alcatuita din doua parti: una era folosita vara si a doua in perioada iernii. Alte parti ale Castelului Mare cuprind locuintele soldatilor si ale celor care lucrau la castel.

Clopotnita de la Castelul Malborok a fost distrusa si reconstruita in anul 1960.

O poarta si un pod mobil duc la Castelul Mijlociu – cea mai impresionanta zona de la Castelul Malborok. Acesta cuprinde Palatul Marilor Maestri, mai tarziu resedinta regilor Poloniei, din perioada 1472-1772. Aici se gasesc Apartamentele private, Marele Vestibul, Scara si Sala Cavalerilor. In partea de nord se afla Biroul Marelui Comandant al Ordinului precum si o incapere cu armuri. In partea de est: Capela Sf.Bartolomeu si camerele pentru Cavalerii Ordinului.

Malbork Castle111

Castelul Malborok a avut rol de biserica dar si functie economica in timpul domniei poloneze Malborok. Nicolas Copernic vizita des castelul.

In Castelul de Jos erau locuintele soldatilor si spatii cu mari depozite de arme de toate felurile – un intreg arsenal.

Atat sub stapanirea Cavalerilor Teutoni cat si sub conducerea Statului polonez, rolul castelului a scazut mult, in el aveau loc activitati auxiliare, in numeroasele sale ateliere de lucru, baraci si grajduri. Astfel s-a hotarat construirea in jurul lui a unui sistem de fortificatii, turnuri mari si mici, spatii intre ziduri, santuri adanci ce inconjurau castelul.

Malbork Castle1111

In urma numeroaselor razboaie ce au avut loc de-a lungul timpului si a daunelor cauzate de prusaci, s-a hotarat restaurarea castelului. Forma actuala este rezultatul unor mari lucrari de restaurare facute de arhitectul Konrad Steinbrecht intre anii 1882-1912.

Curtea interioara de la Castelul Malborok este inconjurata de un portic gotic, cu fete in forma triunghiulara. La capatul lui se afla Poarta de Aur – construita in secolul al XIII-lea.

In 14 septembrie 1309 Marele Maestru al Cavalerilor numit Siegfied von Feuchtwangen a instalat cartierul general al Cavalerilor la Marienburg – care in Marea Baltica era cea mai mare putere. La dorinta acestuia s-a construit Capela Sf. Laurent (sala in care aveau loc intalniri intre Cavalerii Teutoni) si langa ea Infirmeria (locuintele cavalerilor bolnavi si batrani).

Malbork Castle11111

In anul 1922, s-a construit Capela Sf. Catherine, la dorinta lui Bernard Schmid.

La 1 mai 1933, castelul a fost ocupat de nazisti, aici flutura drapelul Celui de al III-lea Reich, fapt ce a determinat ca in al Doilea Razboi Mondial, bombardamentele sa distruga mult castelul, aproape jumatate din cladiri. Pierzand Razboiul, Germania a cedat orasul Malborok Poloniei. Castelul Malborok a fost renovat in mare parte, insa lucrarile de reconstructie se continua si astazi.

Muzeul Castelului a fost deschis in anul 1960 si cuprinde colectii de sculpturi gotice (sunt trei altare ce dateaza din 1370, 1499 si 1504), picturi, accesorii militare, colectii de obiecte marturie a diferitelor mestesuguri artistice (realizate din fier, portelan, chihlimbar, faianta poloneza, sticla, textile). De asemenea este o colectie de monede (cca. 10 mii de monede adunate in timp de consilierul Jaquet de la castel), detalii arhitecturale (tigle din orasul Imperial din Beijing si o gresie din Marele Zid din China), o camera din castel are mobilier traditional din regiunea Malborok.

Malbork Castle111111

Muzeul are descoperiri arheologice din perioada Ordinului Cavelerilor Teutoni, si armuri antice din epoca romana, celtica pana la cele mai recente din secolul al XIX-lea, precum cele din 1896 ale unui colectionar prusac.

In apropiere se gaseste si Cimitirul Armatei Sovietice, unde sunt mormintele a 529 soldati rusi care au luptat in 1949 in Razboi pentru eliberarea orasului Malborok.

De asemenea s-a descoperit langa castel o groapa comuna in care au fost aruncate corpurile soldatilor nemti ucisi in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Malbork Castle1111111

Din anul 1997, Castelul Malborok face parte din lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.