Locatia Castelului Malmaison este in orasul francez Rueil Malmaison, in regiunea Ile-de-France.
Castelul Malmaison este mentionat pentru prima data in 1244 sub numele de ,,Mala domus”. Sub denumirea de ,,La Malmaison” este atestat din sec. al XIV-lea. Sergentul Guillaume Goudet (al lui Charles al VI-lea) achizitioneaza terenul in 1390. Apoi este mostenit de urmasii acestuia. Din 1737 castelul este inchiriat unor finantatori bogati. In 1799 Josephine Bonaparte cumpara domeniul cu 325 000 dolari si il renoveaza. De-a lungul timpului aici locuiesc mostenitorii lui Napoleon Bonaparte si ai sotiei sale. Castelul este donat statului in 1904. In 1906 este deschis aici Muzeul National al Castelului Malmaison.
Resedinta lui Napoleon are in curte o mica cladire in forma octogonala (dateaza din 1790). Napoleon traversa deseori aleea cu arbori a parcului spre aceasta cladire, unde gasea refugiu in mica sa biblioteca. Aceasta cladire mica era mobilata simplu, cu o canapea, o biblioteca mica. Peretii sunt decorati cu gravuri, 25 de desene cu subiecte egiptene. In unele zile Napoleon lucra afara langa cladire, punandu-si masuta sub copaci. Resedinta lui Napoleon are la parter o sala, intr-o aripa a cladirii ce a fost construita in 1687. Aceasta camera a fost organizata ca biblioteca in 1800 de Percier Fontaine si cuprindea 4500 carti.
Plafonul bibliotecii este boltit si are in centru doua picturi ,,Minerva” si ,,Apollo”, doua medalioane cu portretul lui Voltaire si Homer, si o reprezentare a lui Platon alaturi de cocosul si vulturul roman (opera pictorului Louise Lafite). Aici se afla Globul Pamantesc – un obiect de forma unica (realizat de Nicolas Constant Lemaire in 1788). Are doua emisfere din cupru pictate cu stele si planete. In partea de jos are un mic ceas. Biroul folosit de Napoleon in aceasta sala este din lemn de mahon, are partea de deasupra glisanta, ea ascunde patru sertare. Picioarele sunt decorate cu cate doi lei cu aripi de bronz si aur (realizat in 1803 de Jacob-Freres).
Resedinta lui Napoleon are o sala de consiliu – aici Bonaparte isi sfatuia ministrii (a sustinut cca. 69 de consilii). Are forma unui cort militar, usile sunt decorate cu picturi ce reprezinta trofee, arme de razboi. Sunt 10 scaune inspirate din Roma antica cu tapiterie rosie si manere aurite. Fotoliul Imparatului (din 1814) de culoare verde (culoare imperiala) este tapitat cu tesatura elegant brodata. Pe perete se afla portretul ,,Letizia Bonaparte”(1804) si portretul ,,Josephine Bonaparte”(1801) – ambele realizate de Francais Gerard. Comoda din lemn de mahon are decoratiuni din bronz aurit (1806).
Sala de mese – are podeaua cu un decor realizat din marmura colorata alb-negru. Pe ziduri sunt pictate 8 figuri de dansatoare. Aici se afla o chiuveta din marmura alba, mobilierul este simplu – format din 12 scaune pentru oaspeti, 2 scaune pentru pentru Napoleon si Josephine si o masa mare de mahon. Vestibulul permite trecerea in sala de mese si in sala de biliard. Este mobilat si decorat, are scaune din mahon antic sobru, si mese etajate ca ajutau la servirea in sala de mese. Sala de biliard (34 m lungime) – este situata la parter. Are o masa mare de biliard, console semicirculare pe care se afla vase grecesti (colectionate de Josephine) si sculpturi antice pretioase acoperite cu globuri de sticla. Sunt taburete si scaune sculptate si aurite, acoperite cu tapiterie rosie.
Camera de aur a fost amplasata la resedinta lui Napoleon la sfarsitul sec. al XVII-lea. Aici se gasesc doua mari tablouri: unul pe tema poeziei lui Ossian (aceasta evoca fantomele la sunetul de harpa pe malurile fluviului Lora) si apoteoza eroilor francezi care au murit pentru tara lor in timpul razboiului pentru Libertate. Camera mai cuprinde 6 scaune (decorate cu capete egiptene, tapitate cu catifea albastra si broderii aurite), un semineu de marmura alba (oferit de Papa Pius VII) si o oglinda de cristal. Pe perete sunt 6 medalioane pictate de Dubois-Redonte reprezentand povestea lui Daphnis si Chloe.
Camera de muzica – destinata artistilor care sustineau concerte la palat. Oaspetii erau primiti in marea galerie. Aici se afla un tablou cu ,,Jeanne de Navarre consolandu-si fiul Arthur la mormantul tatalui sau – duce de Bretagne”, un tablou cu ,,Jacques de Molay – Marele Maestru al Templierilor” si un altul ,,Vedere de pe Ponte-Vecchio din Florenta”. Dintre instrumentele existente aici, cea mai pretioasa este harpa (din mahon, bronz aurit si sidef) care a apartinut Imparatesei Josephine. Aici se afla si un volum (legat in rosu) ce contine partituri pentru harpa.
Resedinta lui Napoleon are in partea de nord, la etaj, apartamentul Imparatesei Josephine. Acesta este mobilat simplu, are patul din lemn aurit, doua vase etrusce din portelan, o caseta pentru toaleta (cu parfumuri, obiecte de imfrumusetare etc), o caseta mare incrustata cu diamante (pentru bijuterii personale), si o masuta decorata cu bronz aurit (pe care isi scria documentele, scrisorile). Sala cu haine – construita deasupra apartamentului Josephinei, in 1812. Aici se afla garderoba ei somptuoasa. Comanda intr-un singur an: 900 perechi de manusi, 550 pelerine, 500 perechi de pantofi, 136 de rochii. Multe din ele erau daruite altor doamne de la Curte, sau chiar slujnicelor ei. Cele mai importante erau din matase si catifea, brodate cu aur si platina.
Camera lui Napoleon – initial era dormitorul comun al lui Napolen si Josephine. Apoi a devenit doar dormitor al Imparatesei. Napoleon a decis in 1803 sa se mute in sudul castelului in doua camere mici, situate mai aproape de biblioteca. Aici se afla tablourile: ,,Portretul lui Napoleon in haina regala”, ,,Imparateasa Josephine”, ,,Pauline Bourghese”. Este si un pendul din bronz aurit si marmura verde, un vas in forma de amfora (din 1785) din bronz aurit – element de decor pentru resedintele imperiale.
Resedinta lui Napoleon contine o colectie de obiecte personale ale Imparatului precum: sabia curba folosita de Napoleon multi ani (marcata pe o parte a lamei cu ,,Army of Egipt”), realizata din otel, bronz, cupru si piele; centura tricolora (din lana si casmir) purtata de Napoleon in timpul campaniei egiptene; tabloul ,,Bonaparte traversand Alpii la Grand-Saint-Bernard”; bustul Generalului Bonaparte (din 1799, opera lui Charles Louise Corbet); masa ,,Austerlitz” din bronz aurit (comandata la comemorarea victoriei de la Austerlitz) este pictata – in centru cu portretul lui Napoleon incoronat si in jur cu figurile celor 11 maresali, comandanti si 2 ofiteri.
Colectia personala a Imparatesei Josephine de la Muzeu are obiecte unicat: un vas de portelan care are in interior cu un bol din portelan alb si aur, este pictat lateral cu o scena olandeza (1811-1814); un set egiptean din portelan, cu gravuri ,,Calatorie spre Egiptul de Jos si de Sus” (de Nicolas-Antoine Lebel); un set de cafea din portelan decorat in culori galben si violet deschis (de pictorul Godin, 1803); bustul Imparateset Josephine (realizat de Joseph Chinard in 1805), ceasul Imparatesei (din aur, coral, lapis lazuli).
Vizitand acest castel, descoperi o alta lume cu un trecut stralucitor, dar si zbuciumat, afli povestea vietii si iubirii dintre Napoleon si Josephine.