Castelul Miko este una dintre atracţiile principale ale oraşului Miercurea Ciuc, din judeţul Harghita. De asemenea, el reprezintă cel mai vechi monument istoric din această localitate. Ca locaţie, el se află pe malul Oltului.

Castelul a fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea, de către Ferenc Miko. Acesta era căpitanul scaunelor din zonă, printre care şi al Ciucului sau al Gheorgheniului. Acest edificiu reprezenta una dintre fortificaţiile de bază din Transilvania şi putea respinge aproape toate atacurile străinilor. Sistemul de apărare era ridicat în stilul renascentist.

intrare Castel Miko
intrare Castel Miko

La mijlocul secolului al XVII-lea, castelul este distrus aproape în totalitate de către trupele otomane ale lui Ali. Reconstrucţia sa vă începe în 1714 şi va dura doi ani. În acest sens, au fost introduse şanţuri defensive, dar şi unele fortificaţii exterioare. De asemenea, au fost puse la punct şi câteva bastioane în stil italian, dintre care unul a fost transformat în capelă, în stil gotic şi baroc.

În 1970, s-a început lucrul la crearea unui muzeu la Castelul Miko, locaţie unde se află în prezent şi Muzeul Secuiesc al Ciucului, creat în anul 1930. Aici, puteţi admira obiecte istorice, arheologice, de etnografie, dar şi de artă medievală.

În anul 1972, în grădina castelului s-a deschis un nou muzeu, unde se pot vizita câteva case ţărăneşti. Tot în această locaţie au loc diverse concerte sau expoziţii artistice.

Miko1

În prezent, Castelul Miko din localitatea Bodoc, judeţul Harghita este celebru pentru arhitectura sa laică, care sporeşte gradul de atractivitate al edificiului. Printre lucrurile care sunt impresionante la această clădire, se numără acoperişul său de tip mansardă, cu un singur nivel, dar şi picturile de pe pereţi şi parcul impunător din grădina monumentului.

Toate aceste locaţii din perioada secolului al XVII-lea reprezintă punctele de atracţie ale oraşului Bodoc. Ele sunt mărturiile vii ale trecutului istoric al localităţii.

Se spune că la construirea cetăţii ar fi participat şi italianul Giacomo Resti, unul dintre artiştii care a colaborat cu românii în acea perioadă. Primul act oficial care atestă existenţa castelului este din anul 1631.

Miko12

În timpul revoluţiei dintre anii 1848 şi 1849, edificiul a reprezentat casa unui comandant pe nume Gal Sandor. Tot în 1849, independenta ungurilor a fost sărbătorită în acest loc de către un număr impresionant de persoane.

Până în anii 1960, cetatea a fost utilizată de către armatele maghiare şi române, iar în 1970 ea a trecut printr-o restaurare completă.

În ceea ce priveşte aspectul castelului, putem spune că el se prezintă sub forma unui dreptunghi. La fiecare colţ, există câte un turn, ceea ce corespunde construcţiilor din timpul Renaşterii târzii.

Conform mărturiilor, se pare ca reşedinţa lui Ferenc Miko fusese încadrată de un șanț care era sec pe toată durata anului. Ulterior, el avea să fie umplut cu apă. În partea sudică a cetăţii, mai târziu, va fi construit un nou șanț, de această dată cu certe scopuri defensive.

Miko3

Aripile vestică, sudică şi estică castelului nu au decât un singur etaj, spre deosebire de cea nordică. La aceasta au fost ridicate două etaje. În partea sud-vestică, a fost înfiinţată o capelă, în stil neogotic. Totuşi, renovările ulterioare ale castelului au schimbat, într-o mare măsură, felul în care construcţia se prezintă în zilele de azi.

În concluzie, castelul Miko este cel mai vechi monument istoric din oraşul Miercurea Ciuc, din judeţul Harghita. Construit în secolul al XVII-lea de către un om important al regiunii, edificiul a suferit câteva restaurări de-a lungul istoriei, în principal din cauza faptului că a fost distrus în urma atacurilor turcilor şi a tătarilor.

Multiplele influenţe gotice şi baroce care se găsesc în capela din interiorul construcţiei, dar şi sistemele defenisive cu care a fost dotat castelul îl fac să fie unul dintre punctele cele mai importante ale regiunii.

De asemenea, faptul că în interiorul său se află şi Muzeul Naţional Secuiesc îl recomandă drept un obiectiv turistic demn de văzut, datorită multelor obiecte de artă, de istorie sau de ştiinţă pe care le puteţi vedea.

castelul-miko.jpg

În anul 2011, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a demarat un amplu proiect de restaurare a castelului Miko. Pentru început, a fost alocată suma de două milioane de lei pentru începerea lucrărilor, urmând ca în cel mai scurt timp posibil alte fonduri să fie disponibile pentru finalizarea proiectului.

Conform unor surse, suma finală care va fi alocată finisării restaurării va depăşi şapte milioane de lei noi. Atât primarul oraşului Miercurea Ciuc, cât şi ministrul Culturii s-au declarat mai mult decât entuziasmaţi la gândul demarării acestui proiect.

În prezent, la castelul Miko au loc expoziţii de artă anuale, la care participă câteva zeci de mii de turişti străini, dar şi festivale de artă plastică sau de meşteşuguri. Poate cel mai cunoscut festival care are loc aici este cel al muzicii vechi, care se desfăşoară la Castelul Miko de câţiva ani.

Astăzi, Castelul Miko este nu doar un monument istoric, ci și o atracție turistică majoră. Expozițiile permanente și evenimentele culturale găzduite aici atrag mii de vizitatori anual, oferind o perspectivă captivantă asupra istoriei și culturii transilvănene.

Pe lângă valoarea sa istorică, Castelul Miko servește și ca centru educațional, oferind lecții de istorie vie pentru școli și grupuri turistice. Acesta joacă un rol vital în conservarea și promovarea patrimoniului cultural al regiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.