Castelul Misici este amplasat pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 12, din localitatea arădeană Lipova. Construcţia, care în prezent găzduieşte Muzeul Orăşenesc, reprezintă un monument istoric şi arhitectural ridicat în perioada 1800-1850, în stil baroc târziu.

La mijlocul secolului al XIX-lea, castelul a aparţinut familiei Misici. Edificiul mai este cunoscut şi sub denumirea de Casa Bocu, de la ziaristul şi omul politic Sever Bocu, proprietar al imobilului în perioada 1922-1953.

De numele lui Sever Bocu se leagă înfiinţarea Universităţii de Vest şi a Teatrului de Vest, precum şi a altor instituţii reprezentative ale regiunii. În anul 1930, acesta a renovat complet interiorul castelului Misici, refăcându-l în stil Rococo, foarte la modă în perioada respectivă.

Camerele castelului au fost pardosite cu parchet masiv din lemn şi decorate elegant, cu oglinzi, tablouri vechi şi candelabre din cristale şi sticlă de Murrano. Faţada clădirii s-a îmbogăţit şi cu o scenă reprodusă de pe Columna lui Traian.

În anul 1953, în castelul Misici a fost amenajat Muzeul Oraşului Lipova. Acesta curpinde opt săli, în cadrul cărora sunt expuse piese de valoare, mai ales în Salonul roşu şi Salonul galben, denumite astfel datorită culorilor tapiseriei. Vizitatorii pot admira obiecte de mobilier, porţelanuri, piese de argintărie şi sticlă.

Celelalte săli sunt dedicate diverselor perioade istorice: comuna primitivă, evul mediu, revoluţia paşoptistă. Trei dintre încăperile muzeului prezintă arta din zona Văii Mureşului, în cadrul secţiei de etnografie.

Muzeul adăposteşte şi colecţia de artă Eleonora Costescu şi Vasile Varga, alcătuită din pictură românească modernă şi pictură aparţinând şcolilor italiană, flamandă, engleză, franceză, maghiară şi piese de artă decorativă.

Importanța castelului ca punct de atracție cultural și turistic este subliniată și de evenimentele pe care le găzduiește. De la expoziții temporare la workshop-uri educaționale și evenimente culturale, castelul este un centru vibrant al vieții comunitare.

Rolul castelului în comunitate este amplificat de proximitatea sa cu alte situri istorice din Lipova, făcându-l un punct de plecare ideal pentru cei interesați de explorarea patrimoniului cultural al regiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.