Castelul Neuschwanstein este unul dintre cele mai vizitate castele din Germania si, cu siguranta, una dintre marile atractii turistice europene. Castelul este situat in regiunea Bavaria din sudul Germaniei, mai exact la aproximativ 3 km de oraselul Fussen si deasupra vaii Hohenschwangau. Acesta a fost construit de regele Ludovic al II-lea al Bavariei si mai este cunoscut drept regele basmelor.

Castelul Neuschwanstein1

Denumirea castelului Neuschwanstein inseamna Noua piatra a Lebedei. Numele original a fost New Hohenschwangau Castle, insa acesta a fost modificat dupa moartea regelui. Se estimeaza ca Neuschwanstein este cea mai fotografiata cladire din Germania, insa fotografiatul in interior este interzis. Ludovic al II-lea al Bavariei a fost rege intre 1864 si 1886, castelele Neuschwanstein, Hohenschwangau, Liderhof fiind construite, deci, relativ recent. Acestui rege i se mai spunea si „regele lebada” sau „regele nebun”, primul pesudonim fiind evidentiat chiar de numele castelelor pe care le-a construit (schwan = lebada –germ.)

Castelul Neuschwanstein a fost proiectat in anul 1868 de catre insusi regele Ludovic al II-lea cu ajutorul lui Christian Jank, urmand ca piatra de temelie sa fie asezata la data de 5 septembrie 1869, fiind in prima instanta un refugiu al regelui. Constructia reprezinta oarecum un paradox, intrucat in acea perioada castelele nu mai erau construite in scopul apararii sau strategic, dar castelul aduce de-a dreptul aminte de perioada medievala. Cu toate acestea, interiorul este o adevarata opera de arta tehnologica.

Castelul Neuschwanstein11

De exemplu, la fiecare etaj al castelului, existau toalete cu sistem automat de tragere a apei, precum si un sistem de incalzire al aerului pentru tot castelul. Apa provenea de la un izvor situat la 200 metri sub castel. Castelul a fost dedicat lui Richard Wagner, pentru creatia caruia Ludovic avea o adevarata admiratie si, in plus, regele dorea sa reinvie legenda „regelui lebada”, ceea ce se pare ca a reusit. Multe dintre camere chiar sunt inspirate din personajele lui Wagner, mai ales la etajul 3. Dupa marturiile regelui catre Wagner, aceasta constructie dorea sa aduca aminte de palatele germanice emblematice ale trecutului, in stilul vechilor cavaleri. In ultimii ani de viata, castelul a devenit resedinta preferata a regelui, unde deseori se inchidea si consuma bauturi alcoolice. Neuschwanstein a folosit drept model pentru Castelul printesei Aurora, personajul principal al povestii „Frumoasa din Padurea Adormita”, care a fost construit in Disneyland, Paris.

Sentimentul de teatralitate al Castelului Neuschwanstein este din ce in ce mai pregnant cu cat inaintam in interior si in detalii. Arhitectura neo-romanica amplifica acest efect asupra vizitatorului fiind imbinata cu elemente romantice si amprenta puternica a entuziasmului regelui asupra operei lui Wagner. Cladirea este compusa din Armurerie, Casa Cavalerului care are turn patrat, portalul de intrare si Palatul sau Citadela cu doua turnuri spre vest. Palatul sau Citadela contin mai multe incaperi pe mai multe nivele si anume: Camera Tronului asemanatoare unei incaperi dintr-o biserica.

Castelul Neuschwanstein111

Aici sunt chiar pictati pe perete in stil bizantin cei doisprezece apostoli si Iisus pe un piedestal langa locul pe care trebuia sa stea tronul, desi tronul nu a existat niciodata. Rolul acestei incaperi si al lipsei tronul este, de fapt, de a stabili o legatura intre om si divinitate. Dormitorul regelui Ludovic este o adevarata opera de arta, matasea albastra predominand incaperea si fiind intesata de detalii din fir de aur. Peretii lambrisati in stejar sunt acoperiti cu picturi ce reprezinta scene din legendele medivale germane. Ca element de mobilier se remarca patul monumental cu baldachin si cu turnulete sculptate la fiecare colt. Alte camere ce fac parte din Palat sunt Camera de Imbrăcat, Camera Valetului – ce contine de asemenea mobilier bogat incrustat si pereti lambrisati in stejar, Camera Cantaretilor (inspirata dupa Camera Cantaretilor din Munchen).

In cea din urma se tineau numeroase concursuri in urma carora se alegeau solistii de opera si se tineau spectacole. In mod ironic, Ludovic al II-lea nu a avut ocazia sa se bucure de aceste spectacole in timpul vietii. O alta incapere interesanta este Grota, in care gasim biroul personal al regelui, atmosfera fiind asemanatoare a celei dintr-o grota reala si face legatura cu holul si Camera Cantaretilor. Celelalte incaperi nu au fost decorate in timpul vietii regelui, iar castelul va fi gata la mai mult de un adupa moartea sa. Principalul element dorit de rege era reprezentat de un impunator donjon in centrul curtii superioare. Fundatiile acestuia se pot vedea, insa el nu a fost niciodata construit. De altfel construcţia castelului va termina la peste un an de la moartea sa. Castelul Neuschwanstein dispune si de o gradina interioara superba inconjurata de un gard de caramizi, unde se afla chiar si o pestera artificiala.

Castelul Neuschwanstein1111

Castelul Neuschwanstein este unul dintre cele mai fermecatoare constructii de acest gen, fiind vizitat anual de cel putin 1.3 milioane turisti, acest fapt compensand probabil putinele nopti dormite de Ludovic aici, si anume 11. In 2012, Castelul Neuschwanstein va aparea pe o moneda comemorativa de 2 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.