Castelul Schwerin – Schweriner Schloss – situat pe o insula de pe lacul cu acelasi nume, este o superba constructie ce a fost ridicata de nobilii germani. In fruntea acestora se afla Henric Leul, care a reusit sa conduca nobilimea germana spre cucerirea, in anul 1160, a unei asezari slave de aici. Astfel, a luat fiinta splendidul castel, nobilii germani construindu-l pe ruinele deja existente pe asezarea slava.

Castelul Schwerin1

Apoi, Schweriner Schloss a devenit resedinta ducilor de Mecklenburg, acestia supunand castelul mai multor lucrari de refacere si extindere. In cele din urma, Schwerin a devenit o fortareata intr-un palat. Dupa cateva secole in care impresionanta constructie a fost locuita, in anul 1765, resedinta ducala avea sa fie mutata.

Abia cand parti importante ale edificiului au inceput sa zaca in ruine, in anul 1837, resedinta ducala a fost din nou stabilita aici. In aceasta perioada, castelul Schwerin a trecut prin mai multe lucrari de restaurare, atat marele duce Frederic, cat si succesorul sau, Frederic Franz al II-lea, au hotarat sa ofere palatului grandoarea arhitectonica de altadata, avandu-se ca model castelul Chamboard de pe Loara. Si nu intamplator s-au purtat nenumarate discutii cu privire la cum ar trebui sa arate castelul si, mai mult, cine ar trebui sa se ocupe de lucrari. Chiar si arhitectii au discutat indelung, in anul 1843, lucrarile fiind demarate in sfarsit.

Castelul Schwerin11

Cel care a condus echipa a fost Georg Adolph Demmler. Dupa patru ani, in 1847, turnul central fusese deja ridicat. Cu toate acestea, Frederic Franz al II-lea si familia sa au putut sa se mute in noua resedinta abia peste zece ani, in 1857. Peste sase decenii, Elizabethzimmer – camera Elisabetei – a fost curprinsa, in anul 1913, de un incendiu, care s-a intins in mai multe zone ale castelului. Atunci, castelul Schwerin a suferit daune destul de mari.

In anul 1918, cand monarhia din Germania a ajuns la final, splendida constructie a intrat in proprietatea statului, care l-a si transformat in muzeu. Dupa cum bine stim, in anul 1918, a izbucnit o revolutie care a dus la abdicarea marelui duce. In sfarsit, dupa acest moment, castelul avea sa devina si sediu al Parlamentului, ca mai apoi, sa fie folosit si drept colegiu pentru pregatirea educatorilor. In anul 1990, dupa ce Germania a fost reunificata, Schwerin a trecut iarasi printr-o serie de lucrari majore de restaurare. O parte importanta a castelului a ramas deschisa publicului larg, iar restul a functionat ca sediu al guvernului local.

Castelul Schwerin111

Printre incaperile si punctele pe care vizitatorii le pot vedea aici se numara atat salile superbe de ceremonie ale ducilor de Mecklenburg, cat si frumoasele imprejurimi amenajate langa castel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.