Castelul Sfantul Gheorghe, aflat in Elmina din Ghana, a fost construit de portughezi in anul 1842 si este considerat cea mai veche cladire europeana din Africa subsahariana. Aceasta constructie fortificata poarta, la origini, denumirea de Sao Jorge da Mina sau Sf. Gheorghe din Castelul Mina. Portughezii sunt cei care au ridicat acest castel in Elmina, acestia aflandu-se pe coasta Africii de Vest in secolul al XV-lea din doua motive: primul este legat de comert, iar cel de-al doilea, de expeditiile misionare. Ei aveau sa ajunga, in anul 1471, intr-un sat idilic de pescari – numit mai apoi Elmina, dupa denumirea portugheza De Costa da el Mina de Ouro, respectiv Coasta Minei de Aur. Imediat ce au ajuns aici, portughezii au inceput sa se inteleaga tot mai bine cu seful local, pe numele sau Caramansa.

Castelul Sfantul Gheorghe1

Mai tarziu, si anume in anul 1482, Caramansa avea sa le permita portughezilor sa ridice aici un fort, iar acesta trebuia sa-i apere pe localnici de posibilele atacuri ce ar fi putut veni dinspre uscat. De la aceasta permisiune si pana la ridicarea propriu-zisa a unui fort nu a fost decat un pas, portughezii aducand in micul sat de pescari blocuri de granit numerotate si prefabricate, transportate pe mare chiar din Portugalia la bordul a unsprezece vase uriase, insotite de 700 de soldati.

Insa dincolo de toate aceste cifre, de altminteri, remarcabile, mult mai interesant de mentionat ar putea fi faptul ca unul dintre membrii acestei expeditii a fost chiar Cristofor Columb, cu zece ani inainte de a se imbarca in calatoria in care urma sa descopere America. In sfarsit, Elmina traversa o perioada infloritoare, in care comertul portughez cu aur si sclavi de pe Coasta de Aur era din ce in ce mai avantajos din punct de vedere economic pentru mica asezare.

Castelul Sfantul Gheorghe11

Si sclavii erau, de fapt, cumparati de la sefii locali, ca mai apoi acestia sa fie trimisi in Brazilia, in timp ce altii erau trimisi in alte colonii portugheze. Inevitabil, in prima jumatate a secolului al XVI-lea, au inceput sa apara la orizont tot mai multi interesati in comertul de pe coasta Africii de Vest. Englezii, olandezii sau francezii au vrut cu tot dinadinsul sa ocupe aceasta mica asezare, insa singurii care au si reusit sa-si duca planurile la bun sfarsit au fost insa olandezii, care, in anul 1637, au bombardat Castelul Sfantul Gheorghe, cucerindu-l. Intr-un final, drept consecinta a indarjirii olandezilor, Elmina avea sa devina principalul centru al comertului olandez de pe Coasta de Aur. Olandezii au avut castigat de pe urma acestui mic sat doar pana in anii 1870, cand au venit aici britanicii.

Din fericire, olandezii nu au neglijat constructiile din Elmina, Castelul Sfantul Gheorghe fiind extins si ulterior consolidate de catre acestia. Mai mult decat atat, olandezii au decis sa transforme capela castelului portughez intr-un loc destinat licitatiilor de vanzare a sclavilor. De pilda, in donjoanele Castelului Sfantul Gheorghe, ce pot fi vazute chiar si in prezent, erau tinuti sclavii, peste 200 la numar.

Castelul Sfantul Gheorghe111

Impresionanta constructie din Elmina impresioneaza prin dimensiuni, dar si prin stilul neobisnuit in care a fost ridicat de catre portughezi. Istoricul William St. Clair spunea despre acest castel remarcabil ca „aminteste de vederile din Delft ale lui Vermeer” datorita in mare parte „zidurilor de caramizi rosii, olandeze”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.