Castelul Tintagel se afla intr-unul dintre cele mai dramatice peisaje din Anglia, mai cu seama pe pantele din North Cornwall, fortareata romantica arthuriana fiind, fara indoiala, unul dintre cele mai frumoase locuri din batrana tara. Ridicata pe stanci abrupte, deasupra tarmului salbatic din Nordul Cornwallului, impresionanta constructie ar fi locul unde legendarul rege Arthur s-ar fi nascut. Potrivit legendei, aici, marele vrajitor Merlin avea sa-l faca pe regele Uter Pendragon sa ia infatisarea stapanului castelului pentru a putea face dragoste cu frumoasa lui sotie, pe nume Igraine. Se spune ca, in acea noapte, a fost conceput Arthur.
Legende, istorie si povesti remarcabile – toate acestea fac din aceasta structura un obiectiv turistic nemaipomenit, cu atat mai mult cu cat stancile aflate sub castelul Tintagel au ajuns sa fie numite „Scaunul lui Arthur”. Mai mult, tot aici, in apropiere de uluitoarea fortareata, se afla si „Pestera lui Merlin”, un alt obiectiv turistic de mare interes.
Insa Tintagel este si locul unde una dintre cele mai cunoscute legende din lume urma sa se nasca, o legenda romantica, care ii are in centru pe Tristan si Isolda, Se spune ca, atunci cand Arthur s-a intors in regatul sau, constructia se afla in proprietatea regelui Mark, cel care ii era sot unei femei superbe, pe nume Isolda. Cel mai de seama ostean al regelui Mark era chiar nepotul sau, Tristan. Intr-un final, cei doi, Isolda si Tristan, s-au indragostit nebuneste, numai ca aceasta poveste de iubirea s-a terminat tragic. Dupa ce cei doi indragostiti murisera, trupurile lor au fost inmormantate la Tintagel. Legenda spune ca, din mormintele lor, au crescut doi copaci, care s-au cuprins unul pe altul.
In sfarsit, castelul Tintagel are o pozitie strategica excelenta, fiind ridicat pe o insula ce este unita de continent printr-un pod ingust din stanci. Tocmai de aceea, aceasta constructie a fost atat de greu de atacat de-a lungul existentei sale. Cu toate acestea, in prezent, structura este in ruine. Superba citadela a fost construita in secolul al XIII-lea, de catre contele de Cornwall, Richard. Pe amplasamentul unde constructia a fost ridicata se afla, odinioara, o mica fortareata, ce fusese inaltata de cativa conti locali.
Se presupune ca acest mic fort data de prin anul 1140, dar exista dovezi potrivit carora, pe stanci, se aflau cladiri chiar inainte ca aceasta structura sa fie ridicata, construite undeva in jurul anului 500 d.Hr, cel mai probabil, apartinand unor calugari celti. Insa descoperirile facute sunt contradictorii, tot aici fiind gasite mai multe artefacte – vase de ceramica de import –, care conduc spre o alta istorie.
E posibil ca pe aceste locuri fermecatoare sa se fi stabilit, candva, capateniile romano-britanice, atunci cand britonii duceau lupte intense cu saxonii invadatori. Dar dincolo de toate aceste detalii, ramane o intrebare legitima: care sa fi fost sursa tuturor acestor legende arthuriene?